Едва поели властта, талибаните се разделиха на лагери - търканията между прагматиците и хардлайнерите в ръководството на групировката се засилват откакто бе сформиран кабинет миналата седмица.

Това заявиха пред Асошиейтед прес двама афганистанци, запознати с борбата за власт.

Скандалът протича зад кулисите, но бързо започнаха да се разпространяват слухове за скорошна жестока конфронтация между двата лагера в президентския дворец, включително и твърдения, че лидерът на прагматичната фракция Абдул Гани Барадар е бил убит.

Заради непримиримите слухове бяха разпространени аудиозапис и ръкописно изявление, както се предполага, че са направени от самия Барадар. С тях той опровергава внушенията за смъртта му. След това в сряда Барадар се появи в интервю пред националната телевизия на страната.

"Пътувах от Кабул, така че нямах достъп до медии, за да отрека тази новина", заяви Барадар по адрес на слуховете.

Той бе главен преговарящ по време на разговорите между талибаните и САЩ, които проправиха пътя за изтеглянето на американските войски от Афганистан, приключило в края на август, две седмици след като талибаните превзеха Кабул.

Малко след окупирането на столицата, Барадар беше първият висш талибански служител, който изрази възможността за приобщаващо правителство, но тези надежди останаха напразни след формирането на изцяло мъжки и талибански кабинет миналата седмица.

Допълнителен сигнал, че хардлайнерите са победили, бе издигането на бялото знаме на групировката над президентския дворец, заменяйки националния флаг на Афганистан.

Представител на талибаните заяви, че ръководството все още не е взело окончателно решение за знамето, като се обсъжда евентуално развяване на двата флага един до друг. Той говорѝ при условие на анонимност, защото няма право да обсъжда вътрешни дискусии с медиите.

Според източниците на Асошиейтед прес един министър от кабинета обмислял да се откаже от поста си, ядосан от изцяло талибанското правителство, което възприемал за дискриминационно срещу етническите и религиозните малцинства в страната.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид отрече да има раздори в ръководството. Във вторник външният министър Амир Хан Мутаки определи тези твърдения за "пропаганда".

Барадар изглежда изолиран от новата власт. Той не присъстваше в президентския дворец по-рано тази седмица, за да приеме заместник министър-председателя на Катар, шейх Мохамед бин Абдур Рахман Ал-Тани, който също е външен министър и е най-престижният гост след превземането на Афганистан от талибаните. Отсъствието на Барадар бе необичайно, тъй като Катар години наред го приемаше за ръководител на политическата служба на талибаните в Доха.

Но в интервюто, разпространено в сряда, Барадар заяви, че не е участвал в срещата, защото не е бил информиран за визитата на външния министър в Кабул.

"Вече бях тръгнал и не можах да се върна обратно", каза Барадар.

Няколко официални представители и афганистанци, които са в контакт с Барадар, казаха по-рано пред Асошиейтед прес, че той е бил в югозападната провинциална столица Кандахар за среща с талибанския върховен лидер Хайбатула Ахундзада. Според друг източник - срещнал се с роднини за първи път от 20 години насам.

Анализатори споделят, че търканията може и да не представляват сериозна заплаха за талибаните, поне засега.

"През годините видяхме, че въпреки споровете, талибаните до голяма степен остават сплотена институция и че големите решения не получават сериозен отпор, след като веднъж са взети", каза Майкъл Кугелман, заместник-директор на програмата за Азия в базирания във Вашингтон център "Уилсън". "Мисля, че сегашното вътрешно несъгласие може да бъде управлявано. Все пак талибаните ще бъдат подложени на голям натиск, докато се опитват да затвърдят властта си, да бъдат легитимирани и да се справят с големите политически предизвикателства. Ако тези усилия се провалят, поставената под напрежение организация би могла да види все по-сериозни борби."

Днес разделенията между талибаните по-трудно ще бъдат разрешени без твърдата ръка на основателя на групата, покойния молла Омар.