Една от целите, които германската канцлерка Ангела Меркел си бе поставила на поста, бе връщането на Западните Балкани на европейската карта и отваряне на перспектива за членство на страните от региона. Тя успя да провокира напредък в интеграцията им, но след нея ще останат и още много нерешени проблеми. За да не бъде забравян отново този регион след оттеглянето й от политиката, Меркел избра страните от Западните Балкани за последното си пътуване зад граница като канцлер.

Днес в Тирана тя ще разговаря с лидерите на всички шест държави от региона – Сърбия, Черна Гора, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Списъкът с проблеми продължава да бъде дълъг. От корупция, злоупотреба с власт, недостатъчна свобода на медиите до не на последно място нерешения конфликт между Сърбия и Косово, както и несъгласието на България за начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. 

Последното посещение на Меркел няма да допринесе за решението на който и да е от тези проблеми и има повече символно значение. За напредък обаче се смята, че Сърбия и Косово все пак влязоха в диалог. Днес на срещата в Тирана ще присъстват сръбската премиерка Ана Брнабич и косовският й колега Албин Курти. 

Но освен че имат вътрешни проблеми за преодоляване, шестте западднобалкански държави са зависими от настроенията в отделни страни-членки, които блокират процеса по присъединяването им към ЕС. Това доведе и до значителна резигнация в кандидатките, коментират политолози. Дали някой канцлер след Меркел ще се ангажира до такава степен с Берлинския процес и интеграцията на Западните Балкани в ЕС също е въпрос, който засега остава без отговор. Меркел не може да гарантира приемственост по тази тема. Посещението й обаче е сигнал, че Германия ще продължи да има интерес към този регион.