Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Есенното издание на „София филм фест“ започва днес. Юбилейният 25-и международен фестивал ще предложи много премиери и срещи на живо със специални гости, които пристигат в София, за да представят своите филми. 

Фестивалът ще продължи до 30 септември.

„Срещни киното!“ е мотото на филмовия форум.

Официалното откриване започва с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на Леван Когуашвили. Грузинският режисьор също ще дойде в София, за да представи творбата си лично, след триумфа му в Трайбека, където филмът му беше удостоен с три награди (за сценарий, най-добър актьор и най-добър филм).

Мика Каурисмаки

В Дома на киното на 18-19 септември ще започне ретроспективата на Мика Каурисмаки. Финландският майстор ще представи най-новата си творба „Една спокойна нощ“. Режисьорът ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към киноизкуството. В същия „финландски уикенд“ публиката ще може да се срещне с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон.

Българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум – прочутият румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното.

Сред специалните гости на СФФ е и най-първият му гост - американският режисьор Лех Ковалски. Пред софийската публика той ще представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

На 15 септември ще бъде българската премиера на „Жените наистина плачат“ - най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова. Именно с това заглавие двете участваха в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това и на фестивалите в Сараево и Карлови Вари, съобщи БНР.

Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала и лично ще представи свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“. Негова среща с публиката в традиционното публично интервю „София – Град на киното“ в Дома на киното и в събота, 18 септември.

Още за фестивала от директора му Стефан Китанов:

„Програмата на този фестивал ще включва не само нови филми, но ние се връщаме и към някои знакови теми на фестивала като участват в програмата филми, носители на наградата на София. В програмата ще участват  и режисьори, които фестивала е представил за първи път в България.“

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.