Така нареченото "Мегадело КТБ" не можа да стартира в традиционната си есенна сесия и поради...мащаба си. Днес двама от разпознаваемите адвокати - Константин Симеонов и Ина Лулчева посочиха, че провежданто на заседаниео би било в противоречие с най-новата заповед на здравното министерство, според която не могат да се събират повече от 30 души на закрито.

"А ние сме повече от 50 човека", вдигна рамене Константин Симеонов, който защитава Цветан Василев.

Макар и без бившия банкер, подсъдимите пак остават 17 души. Всеки от тях е поне с по един редовен и един резервен защитник, има трима прокурори, четиричленен съдебен състав, секретар...  

За капак, всичко това става, докато днес има инспекция от РЗИ в Спецсъда. 

Съдия Виржиния Петрова дори отбеляза горчиво, че в момента ще я глобят, ако дойдат.

Имаше и втора абсолютна законова пречка против есенния рестарт на процеса - някогашната касиерка Маргарита Петкова се оказа без нито един от адвокатите си.

Така съдийката, на която традиционно никак не й е по вкуса да се отлагат заседания, нямаше какво да стори, освен да го остави за 5 октомври. Макар че действащата от 2 септември заповед на МЗ е с период до 31 октомври и дори тази дата на насрочване е малко условна.

Как генерално може да се излезе от казуса не е ясно, тъй като така и така процесът се гледа в най-голямата съществуваща зала №10 на Спецсъда, която дори някои се шегуват, като наричат "Зала КТБ" - че бе направена специално за това дело.

Засега ВСС мълчи, като е казал, че няма да обявява нови задължителни мерки в съдилищата, а от думите на адвокат Ина Лулчева стана ясно, че председателката на съда - Мариета Райкова (която вероятно си има и други грижи предвид надвисналата "сянка" от закриване, б.р.) е оставила председателите на състави сами да решават как да процедират в конкретни ситуации.

"Не може интересът на правосъдието да се поставя преди интереса на здравето. Просто епидемията е факт", каза Лулчева, която защитава двамата одитори от KPMG.

Съдия Петрова се съгласи, че поставените от защитата въпроси - че не са подсигурени условия за разглеждане на дело в присъствие на такъв брой лица в залата, са оправдани и са факт.

Иначе делото, което обвинител № 1 Иван Гешев наричаше "кацане на Луната с дизелов двигател" и "трансплантация на глава", крета със съвсем бавни темпове - разпит на свидетели, които обичайно четат от записки какво е станало с банката. После отговарят на въпроси на подсъдимите, най-често -"какво знаете за фирма... еди коя си" - някое от стотиците "кухи" дружества, чрез които банката е декапитализирана. Тъй като обичайно и прокурорските свидетели са собственици на доста такива дружества.

Седем години след привличането като обвиняем, прокуратурата все още не успява някак си да издейства поне екстрадиция на Цветан Василев от Белград.