Извънредно заседание на парламента във вторник няма да има.

Това отсече днес председателката на законодателния орган Ива Митева по повод настояването на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" още от нощта на миналия петък, когато по малките часове най-сетне бе приета актуализацията на бюджета за 2021 г. - за свикване още в понеделник на извънредно заседание на НС - за да бъдат приети законите за бюрото по защита (преминаване от шапката на главния прокурор към тази на Министерството на правосъдието, но за последен опит да минат измененията в Закона за съдебната власт, с които се закрива любимото на миналата власт специализирано правосъдие).

Малко след внесеното искане Митева заяви, че заседание не може да се свика преди да са отминали 72 часа от внасянето, което е станало в събота сутринта. Манолова веднага я обвини в нарушаване на конституцията, а днес допълни: "Митева искаше съдебна реформа, но нямаше желание. Жалко е, че едно от големите обещания, че ще започне съдебната реформа, не се случи. Виждате с какви процедурни хватки, и кои участваха в тях, бяха бламирани заседанията на правната комисия".

Според основния закон, по искане на 1/5 от народните представители (48) може да се свика извънредно заседание на парламента. Но пък срок за това не е указан. И все пак депутатите от "Има такъв народ" подписаха искането, като така осигуриха недостигащите на ДБ и ИБГНИ гласове.

"От 10 дни се упражняват върху мен и президента. Няма да свикам утре извънредно заседание. Ще има редовно - в сряда, за да спазим правилника за работата на парламента", категорична бе и днес в отговор председателката. 

И попита кой точно текст от конституцията е нарушила. Припомни и че правилникът на НС е със статут на закон и ако сега тя го наруши, това ще се превърне в лоша практика, а защо не и в тенденция в следващия парламент.

От ДБ обаче контрираха, че ако човек иска да свърши работа - може да го направи и Митева реагирала емоционално. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов посочи, че се надява поне знаково на заседанието в сряда да мине законът за бюрото по защита. Проектът е на второ четене и приемането му би означавало, че е окончателно.

Този за ЗСВ обаче още не е минал и на първо четене в комисия, след като бе бламиран от ГЕРБ и ДПС. Обвинения имаше и към БСП - заради провален кворум, защото нейните представители в правната комисия липсваха.