Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Apple претърпя поражение в спор с голям разработчик на игри за бизнес правилата на магазина за приложения App Store, предаде ДПА.

Според решение на федерален съд в Оукланд, Калифорния, американският производител на айФон (iPhone) трябва да се съобрази с разработчиците, когато става въпрос за плащания за приложения и услуги.

По делото, изправило Apple срещу компанията за видео игри Epic Games, съдията постанови, че американският технологичен гигант не може да забрани на разработчиците да включват в своите приложения бутони или връзки, които насочват клиентите към други опции за плащане извън собствената система на Apple в приложението.

В решението се посочва още, че Apple не може да забрани на разработчиците да общуват с клиентите, използвайки информация за контакт, получена при регистрацията им в приложението.

Съдията излезе с предварително решение по искане на Epic, но нареди на производителя на игри да плати на Apple 4 милиона долара обезщетение.

Съдът не се съгласи с мнението на Epic, че Apple е монополист на подпазара на трансакции за мобилни игри, но констатира, че поведението на Apple при прилагането на определени ограничения е антиконкурентно.

В основата на спора са комисионите, които Apple начислява в App Store - 15 процента от продажбите за по-малките разработчици и 30 процента за по-големите.

Създателят на играта Fortnite, както и други малки и големи разработчици, обвиняват Apple в злоупотреба с господстващо положение, тъй като според тях взима прекалено високи комисиони от плащанията на потребителите, като им налага Ап стор.

Epic искаше освен това да разбие монопола върху инсталирането на приложения - Apple позволява на iPhone и iPad да се инсталират приложения само през App Store. По този въпрос съдията не разпореди промени. 

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.