Когато човек чуе "вградена в лаптоп мишка", си представя т. нар. тракпадове, които едни ненавиждат, а други търпят - сензитивна на докосване повърхност, която обикновено само замества иначе класическия "мишок".

Американският техногигант Apple обаче има друга идея за вградена мишка, сочи нов патент на компанията. Хората на покойния Стийв Джобс планират да направят един от бутоните по-голям и с потенциала за изваждане от клавиатурата и ползване като мишка, разказва Digital Trends.

Тази функция ще се нарича "Deployable Key Mouse", или букв. Разгърнат бутон мишка. Бутонът ще служи като част от клавиатурата, докато е вътре в нея, но щом го извадим, "позиционен сензор", според текста на патента, че го превръща в мишка.

Основен довод за нуждата от такова устройство е фактът, че много хора не искат да носят компютър и мишка, а не са доволни от тракпада - макар компанията в Купертино да може да се похвали с един от най-добрите на пазара в своите лаптопи.

Apple показва различни варианти за позициониране на бутона. В друга версия той стои странично в корпуса на лаптопа, подобно на вграден стилус.

Разбира се, проблем на подобно решение ще е размерът на мишката и съответно удобството за работа с нея.