Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин обсъдиха снощи по телефона хода на разследването за произхода на Ковид-19, обяви говорителка на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

"Те обсъдиха различни транснационални въпроси, вкл. COVID-19 и разбирането за неговият произход, което разбира се е първостепенна грижа на тази администрация", каза говорителката Джен Саки.

Тя подчерта, че това е била главната тема в разговора, без да навлиза в подробности.

През август Байдън се зарече да засили натиска върху Китай, за да получи отговори относно произхода на пандемията, която досега уби 4,8 млн. човека по света. Разузнавателните служби заявяват, че не могат да определят дали вирусът е излязъл от китайска изследователска лаборатория без помощта на правителството в Пекин. Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че не съдейства на разследването за произхода на коронавируса, припомни Ройтерс.

Според агенция Синхуа китайският президент Си е казал на Байдън, че двете страни трябва да уважават взаимно своите безпокойства и да се отнасят по подходящ начин към своите разногласия. Си е казал на Байдън, че страните им трябва продължат своите контакти и диалог и да си сътрудничат по въпроси като превенцията и контрола на епидемии, икономическото възстановяване, както и климатичните промени.

Саки окачестви разговора като "уважителен и откровен".

БТА