Мишел Барние, който смята да се кандидатира за президент на Франция и който беше главен европейски преговарящ за "Брекзит", предизвика смут с острите си атаки срещу европейското законодателство, пише днес "Политико".

Той шокира не само приятелите и доскорошните си колеги в Брюксел, но рискува да причини и сериозни главоболия на ЕС.

Според съобщения в медиите Барние призовал във Франция да бъде организиран референдум по въпросите за миграцията. Според него страната трябвало да възвърне законодателния си суверенитет, за да не бъде повече обект на решенията на Съда на ЕС и на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Той заявил това на сбирка на партията си "Републиканците" в град Ним.

(ЕСПЧ не е институция на ЕС, припомня "Политико".)

"Трябва наново да изградим френското влияние. Необходимо е да възстановим равновесието по отношение на германското влияние, което е доминиращо", казал Барние.

Тези думи бяха публикувани в профила на "Републиканците" в туитър, а по-късно - и в неговия. След надигналата се буря в социалните мрежи Барние отново се обади в туитър и призова за спокойствие, за да няма ненужна полемика.

Говорителят му уточни пред "Политико", че бившият преговарящ за "Брекзит" имал предвид само миграцията, а изказването му за законодателния суверенитет било орязано в туитър.

Въпреки това много хора били толкова учудени, че дори си помислили, че става дума за дезинформация, дошла от Русия.

"Да се чуди човек как такова изказване може да дойде от толкова ангажиран европеец", заяви пред изданието френският държавен секретар по европейските въпроси.

"Барние изнася нагледен урок как човек може да съсипе кариерата си в отчаян опит да изглежда избираем пред електорат, който въпреки всичко не го харесва", коментира Жулиен Оц от Европейския либерален форум.

Думите на Мишел Барние подкопават усилията на Европейската комисия в ключов момент, изтъква "Политико". Точно сега Брюксел се опитва да защити предимството на европейското законодателство в Полша и Унгария, както и в спора си с Конституционния съд на Германия.

ЕК: европейското законодателство е с предимство

"Не коментираме коментари на политици особено в контекста на национални политически дебати. Смятам, че позицията ни за предимството на европейското законодателство е много добре известна и се отнася до всички негови сфери", каза в отговор на въпрос по повод думите на Барние говорителят на Европейкската комисия Ерик Мамер.

Той припомни, че Договорите на ЕС са съвсем ясни. Съгласно тях предоставянето на убежище и управлението на миграцията са въпрос на споделена компетенция между ЕС и страните членки, върху които Съдът  ЕС има юрисдикция.

Освен това Комисията не определя квоти на миграцията и това остава от компетенцията на страните членки.

"Колкото до ЕСПЧ, той е в сърцето на основата на следвоенна Европа и е гарант на основните права не елия континент. Той направлява принципите и ценностите, върху които е основан ЕС. Всички държави членки са страни по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", допълни Мамер.