Специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали ще посети Москва и Париж тази седмица за преговори с руски и европейски представители по иранската ядрена програма. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

Преговорите ще обхванат "иранската ядрена програма и необходимостта бързо да бъде постигнато и приложено споразумение за взаимно връщане към съблюдаването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)", посочи Държавният департамент.

Мали и малка делегация заминават за Москва и Париж в периода 7-10 септември.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от сделката между Иран и световните сили от 2015 година, според която Техеран се съгласи да ограничи дейностите си в ядрената сфера в замяна на отмяна на санкциите. Ислямската република отговори на повторното налагане на санкциите на САЩ с нарушаване на много от ограниченията. Непреки преговори за съживяване на сделката за последно се проведоха на 20 юни.

Искаме да се консултираме с различни партньори за най-добрия път напред в светлината на факта,че все още не знаем кога преговорите ще бъдат възобновени, а иранската ядрена програма продължава да напредва, посочи Вашингтон.

Иран продължава да разширява ядрената си програма, сочи доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от световните агенции.

Докладът посочва също така, че Иран използва по-модерни, мощни центрофуги, за да произвежда високообогатен уран.

Техеран вече има 10 кг уран, обогатен до 60 процента, доближавайки се до степента от 90 процента, която е необходима за ядрените оръжия.

Това е увеличение с 2,4 кг, съгласно предишен доклад.

Като цяло обаче страната има 2500 кг уран, което е спад със 700 кг спрямо юнския доклад на организацията.

Въпреки това тези данни означават, че Иран нарушава сделката от 2015 г., по която се съгласи да ограничи обогатяването на уран в замяна на смекчаване на санкциите.

В доклада МААЕ изразява съжаление за пропуските в наблюдението над ядрените дейности на Иран.

Междувременно Техеран отново изрази готовност да продължи преговорите за съживяване на ядреното споразумение, но без да посочи подробности.

БТА