Италия победи България в третия мач на националите на Евроволей 2021 с 3:1 гейма - (25:19; 25:18; 17:25 и 25:12).

И двата отбора спечелиха първите две срещи в турнира до този момент, като вчера "лъвовете" демонстрираха невероятна воля при победата над Чехия в 5-геймов трилър след обрат.

Уви, днес италианците доказаха защо са сред фаворитите за спечелването на европейското по волейбол, като нанесоха съкрушителна загуба на българите.

В началото на първия гейм България поведе със 7:5 след ас на Алекс Грозданов. След това обаче италианците влязоха в серия от 4 точки и си осигуриха преднина, която задържаха до края на първата част. След ас на Симоне Анцани "Скуадра адзура" поведе с 14:10. Атака на Алекс Грозданов намали пасива до 11:14, но италианците отново заиграха безгрешно и поведоха със 17:11. До края на гейма те задържаха аванса си и завършиха при 25:19. 

Вторият гейм бе най-равностойният в срещата, като двата отбора не можеха да се поведат с повече от 1 точка, докато италианците не пробиха за 15:13. Силвано Пранди взе прекъсване за България, но подемът на италианците предстоеше. Александро Микелета повиши аванса на италианците до 20:15, а до края българите не успяха да окажат достатъчна съпротива. Така Италия спечели втората част с 25:18.

В третия гейм "лъвовете" демонстрираха борбен дух и доказаха, че въпреки доминацията на противниците им вярват, че могат да обърнат посоката на мача. Ас на Тодор Скримов даде аванс на българите от 4:1, а ас Алекс Грозданов даде още една точка в полза на българите за 6:2. Фердинандо Де Джорджи взе прекъсване за Италия, но това не спря българите, които поведоха с 9:3. След погрешна атака на "адзурите" преднината се увеличи до 10:3. При 11:3 за България Фердинандо Де Джорджи взе повторно прекъсване. Италианците успяха да скъсят с две точки аванса на българите, но след атака на Соколов за 17:11, последва ас на Грозданов за 18:11, което на практика реши драмата в третия гейм. Две поредни точки, дело на Николай Колев и Скримов и националите вече водиха с 20:11. След успешна атака на Алекс Грозданов България стигна до първия си геймбол в мача, а Тодор Скримов спечели третата част при резултат 25:17.

Ентусиазмът на българите обаче бързо се изпари. Италианците поведоха още в самото начало на гейма при 4:1, а след няколко разигравания авансът нарасна до 10:3. "Скуадра адзура" бе решена да отмъсти за третия гейм и не намали темпото - Пранди поиска прекъсване при 17:6. Велизар Чернокожев се разписа с атака за 11:23. След сервиз на Николай Колев в мрежата Италия спечели 4-ата част с 25:12 и мача с 3:1 гейма.

Следващият мач на България е утре (7 септември) срещу Словения от 17:00 часа българско време.