Мъж, въоръжен с нож, нападна посетители на супермаркета "Каунтдаун" в новозеландския град Окланд и бе застрелян на място от полицаи, съобщи полицията на страната.

Шестима са ранени, сочат данни на службата за бърза помощ според изданието "Ню Зиланд хералд". Трима са хоспитализирани в критично състояние, още един според медиците е пострадал сериозно, други двама са получили средно тежки травми.

Районът е отцепен от полицейски и аварийни служби. Инцидентът се разследва.

"Жесток екстремист извърши терористичен акт. Това бе жестоко нападение, лишено от смисъл", коментира на пресконференция в Уелингтън премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Атаката е станала около 3 ч. следобед в супермаркет, от който терористът се е сдобил с оръжието.

Нападателят е идентифициран като "подкрепящ идеологията на ИДИЛ", и "известна заплаха за сигурността" от 2016 г. насам, а по националност е от Шри Ланка. Бил е постоянно наблюдаван от няколко правителствени агенции - затова и полицията е успяла да го елиминира в рамките на 60 секунди след началото на атаката.

Шефът на полицията Андрю Костър бе попитан защо не са били предприето действия срещу нападателя, след като е бил толкова зорко следен от службите за сигурност.

"Истината е, че когато наблюдаваш някого 24/7, не е възможно да се озовеш точно до него по всяко едно време. Служителите се намесиха възможно най-бързо и предотвратиха възможността още хора да бъдат ранени в тази ужасяваща ситуация", обясни той.

Костър добави, че нападателят е бил наясно с това, че е следен и служителите на реда е трябвало да стоят на определена дистанция от него, за да бъдат ефективни.

Адърн посочи, че до този петък нападателят не е извършвал престъпления, които да доведат до задържане. 

Органите на реда подчертаха, че терористът е действал сам и поне засега няма опасност от нови нападения.