Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Талибаните в Афганистан се готвят да обявят днес своето правителство, предава Ройтерс.

Страната е на ръба на икономически колапс след 20 години война.

Радикалните ислямистки бунтовници се върнаха на власт преди две седмици.

Върховният лидер на илямисткото движения Хайбатула Ахунзада се очаква да има най-голяма власт, като под него в йерархията се нареждат управителен съвет и президент, съобщи Ройтерс, позовавайки се на високопоставен талибански представител.

Върховният лидер на талибаните има трима заместници: Mолави Якуб, син на основателя на движението, покойния молла Омар; Сираджудин Факани, главатар на мощния едноименен клан и Aбдул Гaни Бaрaдaр, един от членовете основатели на движението.

Неизбраният водачески съвет беше органът, който управляваше Афганистан по време на първия режим на талибаните от 1996 г. до изгонването им от американските войски през 2001 г. Той се прочу с радикално прилагане на ислямското право - шериата - включително с публични екзекуции, рязане на крайници, забрана на жените да работят, да учат и да излизат навън непридружени от роднина от мъжки пол, забрана на музиката и пр.

Днес талибаните се опитават да се представят пред света с по-умерен образ заради жизнената важност на международната финансова помощ, която миналата година представляваше 40 процента от БВП на страната.

САЩ и Европейският съюз не приемат уверения на думи и заявяват, че признаването на новата власт и помощите за Афганистан ще зависи от делата ѝ.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.