Бразилски изследователи са открили, че молекула в отровата на вид змия пречи на възпроизводството на коронавируса в клетките на маймуни -  възможна първа стъпка към лекарство за борба с вируса, причиняващ COVID-19, съобщава Ройтерс.

Проучване, публикувано в научното списание Molecules този месец, установи, че молекулата, произведена от усойницата жараракусу (Bothrops jararacussu), намалява способността на вируса да се размножава в маймунските клетки със 75%.

„Успяхме да покажем, че този компонент на змийската отрова е способен да инхибира много важен протеин от вируса“, казва Рафаел Гуидо, професор от университета в Сао Пауло и автор на изследването.

Молекулата е пептид или верига от аминокиселини, които могат да се свържат с ензима на коронавируса, наречен PLPro, който е жизненоважен за възпроизводството на вируса, без да наранява други клетки.

Вече известен със своите антибактериални качества, пептидът може да се синтезира в лаборатория, каза Гуидо в интервю, което прави лова или отглеждането на змиите ненужно.

"Предупреждаваме хората, които излизат да ловуват джараракусу из Бразилия, мислейки, че ще спасят света ... Не става дума за това!", казва пред Ройтерс Джузепе Пуорто, херпетолог (змиевед - б.р.), който ръководи биологичната колекция на Института "Бутантан" в Сао Пауло. "Не самата отрова ще излекува коронавируса."

След това изследователите ще оценят ефективността на различните дози на молекулата и дали тя е в състояние да предотврати навлизането на вируса в клетките, според изявление на Държавния университет в Сао Пауло (Unesp), което също е участвало в изследвания.

Те се надяват да изпробват веществото в човешки клетки, но не се ангажират със срокове.

Джараракусу е една от най-големите отровни змии в Бразилия, с размери до 2 метра. Тя живее в джунглите по атлантическото крайбрежие и се среща и в Боливия, Парагвай и Аржентина.