РЗИ-София се появи най-накрая на "изненадваща" проверка в Народното събрание. За нея в парламента беше известно доста преди трите представителки на регионалната здравна инспекция да се появят на балкона, за да наблюдават пленарната зала. Така народните представители имаха достатъчно време да си сложат маските, които мнозинството от тях не носят или държат под брадичките си в най-добрия случай.

Проверката завърши с глобяването за неносене на маски засега на двама депутати - Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме" и Тошко Йорданов от ИТН.

Хаджигенов даже вече обяви, че ще обжалва с интересния аргумент, че бил на работното си място.

Проверката е от серията зачестили демонстрации на контрол за спазването на противоепидемичните мерки от страна на РЗИ-тата, след като месеци наред такава на практика отсъстваше.

Посещението на представителите на столичната инспекция всъщност беше напълно ненужно, тъй като още от откриването на сегашното НС има масово и в някои случаи демонстративно неспазване на мерките, като за това има изобилие от снимков и видеоматериал - както от пленарна зала, така и от комисиите. Нито не се носят маски, нито се спазва елементарна дистанция.

Някои от депутатите са и открити противници на ваксинирането и нуждата от противоепидемични мерки. В този контекст остава неясно как се очаква при липсата на добър пример от избраните в най-висшата институция, законодателния орган и на формален контрол българските граждани да спазват предписаните мерки, които съществуват основно на хартия.

И според новата (старата, препотвърдена) заповед на здравния министър и на работно място маски се носят, ако няма дистанция от поне 1,5 м. Изключение има, ако лицата са напълно ваксинирани.