Несъгласните с актуализацията на бюджета депутати от ГЕРБ, които и в комисия, и в залата на Народното събрание гласуваха против проекта на Министерството на финансите, представиха днес своите предложения между двете четения. Впечатление прави, че макар публично да се притесняват от "продънване" на хазната, заради възможните прекомерни популистки идеи, днес от партията заложиха такива за допълнителен над милиард лева в актуализацията. 

На трибунка в Народното събрание се изреди върволица от бивши министри и настоящи депутати, които представиха предложенията с по няколко изречения, всеки в своя ресор. 

Така - първи пред журналистите застана бившият здравен министър Костадин Ангелов, който обяви, че едно от основните искания в сектора ще бъде подготвените от МФ 120 млн. лв. допълнително за НЗОК да бъдат разписани по пера, а не в един отделен ред, както е сега. 

ГЕРБ ще поиска и допълнителните 600 лв. към заплатите да получават магистър фармацевтите в страната. Предлага се продължаване на схемата, в която болниците получават 85% от прогнозните си бюджети, независимо от резултатите, както и връщане на старата методика за определяне на медиците, които имат право на добавката от 1000 лв. за първа линия в борбата с COVID. 

Освен това - ГЕРБ предлага нови 40 млн. лв. в Републиканския бюджет. 25 млн. лв. от тях като трансфер към НЗОК, които да осигурят допълнителни средства за заплащане на заплати в първичната и извънболнична помощ (лични лекари). Искат се 600 лв. на лекар и 360 лв. за другите здравни специалисти. Същото и за служителите в ДКЦ-тата. 

15 млн. лв. пък да отидат за помощ на общинските болници. 

В сферата на образованието пък ще се искат допълнителни средства за тестване на учениците с PCR тестове. Повече средства ще се искат и за делегираните бюджети на образователните институти, които имали нужда от това. Тук сметка не беше представена. 

ГЕРБ затвърждава идеята си да не се прави преизчисление на пенсиите, а да се увеличи добавката от 50 лв., която се дава в момента, на 100 лв. на пенсионер. Това ще коства нови 212 млн. лв. до края на година. Иска се и отпадане на тавана на пенсиите, което ще струва още 22 млн. лв. 

Деница Сачева поиска и 500 лв. за социалните работници към работната им заплата. 

ГЕРБ предлага допълнителни общо 26,5 млн. лв. за персонал и гориво в МО, в светлината на предстоящата мигрантска криза. 17 млн. лв. от тях пък трябвало да отидат за ремонт на летателна техника. 

Още 12 млн. лв. искат да се върнат в бюджета на МО, защото са били взети от служебното правителство и преразпределени. 

Партията предлага увеличение на бюджета на МРРБ с 500 млн. лв. - това са парите, които служебния кабинет отне на ведомството, заради схемата "Автомагистрали". Според бившия ресорен министър Петя Аврамова така ще се разплатят с фирмите, на които АПИ дължи пари (от времето на ГЕРБ) и ще се гарантира пътната поддръжка през зимата. 

70 млн. лв. пък се предвиждат за животновъди и производители  на зеленчуци и плодове. Предлагат се и пари за продължаващо изграждане на пречиствателни станции, но сметка тук няма. 

И още - нови 15 млн. лв. в помощ на автобусните превозвачи по нерентабилните линии. 40 млн. лв. безвъзмездна помощ за лицензираните автобусни превозвачи. ГЕРБ ще подкрепи идеята на служебния кабинет за 30 млн. лв. помощ на авиопревозвачите. 

В сектор "Туризъм" се иска продължаване на схемата 60/40, но вече преструктурирана в 80/20, както и още 100 млн. лв. за оборотни средства и реклама на фирмите в бранша. 

Иска се и запазване на 9% ДДС в сектора, както и 35% субсидия за всяка седалка на чартърен полет. 

И ако всичко това звучи популистко на фона на отказа да гласуват за актуализацията, то от ГЕРБ не смятат така. 

"Винаги сме били отговорни с парите на данъкоплатците. Има преизпълнение на приходите, както обяви вчера МФ. Всичките ни мерки няма да надхвърлят това преизпълнение, ако се планира правилно и адекватно", заяви Десислава Атанасова.