Облаците над главата на ръководството на "Топлофикация София" продължават да се сгъстяват, след като днес шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заплаши, че ако не бъде върнат дългът от 100 млн. лв. към държавния оператор до края на седмицата, ще бъдат запорирани сметките на столичната топлофикация. 

Делото бе заведено още на 15 юли и очевидно търпението на "Булгаргаз" започва да се изчерпва. Именно заради това е закован и срокът за изплащане до 7 септември. Целта, разбира се, е събиране на дълга възможно най-скоро. 

Заплахата идва само ден, след като стана ясно, че "Топлофикация СОфия" не е изпълнила задачата си да получи комплексно разрешително за азотните си емисии, въпреки че е имала 10 години да започне модернизация на технологичния си процес. Сега единственото решение е парламентът да предостави дерогация на дружеството, което означава, че просто ще му позволи да продължава да не спазва закона в продължение на поне три години. 

Все пак заплаха за спиране на топлоподаването към  софиянци няма, твърди директорът на "Топлофикация" Александър Александров. Той визира решение на КС от 2010 г., което гарантира работата на столичния оператор. 

Междувременно се разбра и че компанията е поискала 20% увеличение на цената на парното от КЕВР. Причината - увеличението на цените на природния газ и въглеродните квоти.