Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стадионът в село Лесичово, Пазарджишко, на който от мълния загина 41-годишен футболист, е един от стотиците спортни обекти в слабо населени райони, открити от ГЕРБ и построени с европари. 

Прокуратурата в Пазарджик образува вече досъдебно производство, за да провери дали спортното съоръжение разполага с надеждна защита от мълнии. Според БНТ, която цитира експерта инж. Радослав Калчев, ако има действаща активна система срещу мълнии на стадиона, тя би трябвало да осигури над 95 на сто защита дори на футболния терен.  Той се съмнява, че има нещо нередно с гръмоотводите, дори допусна, че може обектът да е приет с подправени документи.  Калчев припомни, че според Закона за устройство на територията собственикът е отговорен за състоянието на мълниезащитата. 

Според инж. Христомир Иванов, експерт по защита от мълнии в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, една система за защита на стадион струва около 3000 лв. 

Стадионът в Лесичово, както и тези в съседните села Динката и Калугерово, са построени с европари по Програмата за развитие на селските райони, и бяха използвани в предизборните програми на ГЕРБ досега. Лесичовският стадион бе открит през октомври 2015 г. от кандидата за кмет на общината за втори мандат от ПП ГЕРБ инж. Серьожа Лазаров. Тогава водещият на церемонията Влади Въргала  моли на предстоящите избори жителите на общината да гласуват за кандидатите на ПП ГЕРБ, за да продължи възходящото развитие на района. Кметът Лазаров тогава е преизбран и до днес е на поста. Сега и той ще проверява изправността на съоръжението. Според първоначалната информация от кметството съоръженията били проверявани наскоро и били изправни. 

Не за първи път стадионът в Лесичово попада в новините. През март т.г. швейцарската телевизия SRF направи репортаж за трите съоръжения, като констатира, че три български села са се сдобили с нови стадиони, макар жителите им да нямат нито канализация, нито най-елементарни условия за живот. Голяма част от европейските пари потъват в безсмислени проекти, а и в нечии джобове, разказва в репортажа швейцарската медия.

Лесичово е без канализация и с лоши улици, но с нов стадион, предаваа телевизия SRF. Заместник-кметицата на трите села Веселина Милкова обяснява, че той се използва рядко. Защо тогава са построени тези спортни съоръжения? И то в села, в които липсва най-необходимото, а общият брой на жителите им е 5 600 души? „Харизан кон“, казва Милкова. 

„Докато за канализация нямаше как да кандидатстваме в Брюксел – не изпълняваме европейските критерии за това, твърде малка община сме“, обяснява заместник-кметицата Милкова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.