"Не трябваше да пропускаме тези 100 златни дни, когато нямаше въобще епидемично разпространение в страната, когато трябваше да се ваксинират максимален брой хора. В края на юли, началото на август трябваше да се обърне внимание, да не се събират толкова хора заедно на закрито, да се използват маските, които бяха позабравени. Виждате сега какво става.

Аз не споделям бодрячеството, но като един от малкото критици на плана на МЗ в момента не искам да преча с критики, но ако има план, той трябва да се спазва."

Това коментира по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ.

Той разкритикува забавянето в действията на здравното министерство и по отношение на ваксинацията, и сега при въвеждането на ограничения след началото на новата епидемична вълна. Той добави и че ако има COVID план, то той трябва да се спазва. В момента планът, който беше широко рекламиран от МЗ като начин за постигане на предвидимост и прозрачност при управлението на кризата, въобще не се спазва точно от неговите автори. Въпреки че страната върви към навлизане в червената зона - т. е. със средна заболеваемост от над 250 на 100 хил. души и бързо увеличаване на хоспитализираните, дори предписанията в плана от предишната фаза не бяха въведени.

Професорът посочи, че по последни данни страната ни отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз.

„За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко", добави Кантарджиев.

Прогнозата му: "Ако не се вразумят хората и сами не поискат да почнат да се ваксинират, ни чака есен на изпитанията".

„Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и имунната система не го е унищожила. Т. е. около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново. Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването, нуждата от влизане в болница. Защитата не е 100 процента, но ако си ваксиниран, ще изкараш по-леко. 95 на сто въобще няма да се заразят", каза още той.

Относно третата игла, той смята че от СЗО са против бустерната доза от морално-етични причини.

"Африка не е ваксинирана, ние европейците ще си правим по три ваксини", обясни Кантарджиев локигата на СЗО.

Той е на мнение, че преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет за години, а някои учени казват и до живот.

"Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При антигенно дразнене, среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените с вирус клетки, ще ни спасят", твърди професорът.

По повод присъственото обучение в училище той коментира:

"Трябва да балансира между риска за здравето и риска за отъпяването. Стига отъпяване."

За някои категории трудещи се трябва да има изисквания да бъдат ваксинирани - за работещите в социалните домове, за медиците, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и декларацията на ИТН (прочетена от Андрей Чорбанов в НС) по повод изискването за задължително ваксиниране на студентите в Медицинския университет в Пловдив:

"Проф. Чорбанов да си гледа ваксините, които не можа за 10 години да направи за грипа и за 15 месеца за коронавируса и да не говори за тирания, защото неваксинираните студенти ще поставят на риск здравето на пациентите в клиниките, където отиват", отсече Кантарджиев