Вселенският патриарх Вартоломей призова всички да се ваксинират срещу COVID-19, предаде гръцката телевизия "Мега", цитирана от БТА.

"Съвършено неразумно и неправилно е това, че някои хора се страхуват от поставянето на ваксината. Няма разумно оправдание за това. Отново призовавам всички да се ваксинират срещу COVID-19, без да се бавят, за да бъдат избегнати всевъзможни опасности, които водят до смърт", каза още Вартоломей.

"Ние, които представяме църквата, религията и в частност Вселенската патриаршия, уважаваме науката, хората, работещи в сферата на науката, научните открития и се приспособяваме да живеем с новите открития", подчерта той.

За противниците на имунизацията срещу вируса Вселенският патриарх каза, че "те не мислят правилно, не мислят логично и постъпват несправедливо спрямо самите себе си и спрямо събратята си".

Самият патриарх Вартоломей бе ваксиниран срещу COVID-19 още през януари.

Протест в Германия срещу COVID ограниченията

Няколко хиляди души излязоха на протест в германската столица Берлин срещу ограничителните мерки, наложени от правителството с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ройтерс съобщи, че са били задържани около 50 демонстранти, някои от които са нападнали полицаи.

Протестът се проведе, въпреки че полицията забрани девет планирани за днес демонстрации, включително една на базираното в Щутгарт движение "Кверденкен" - най-изявените противници на локдауните в Германия, отбелязва АП.

Организаторите на четири от протестите, които не бяха разрешени, сезираха съда. Той обаче позволи провеждането само на една от демонстрациите, в която е планирано да вземат участие 500 души днес и утре.

Протестното шествие премина днес по улиците на Берлин, придружавано от полицаи, полицейски микробуси и дори хеликоптер, съобщи ДПА.

Протести днес и утре има и във Франция.