18-годишен младеж с COVID-19 е сред жертвите, отчетени в последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Момчето е от Велико Търново, като областта е в червената зона на разпространение на пандемията с 378,3 заразени на 100 хил. души население, съобщи БНР. Младежът е имал сериозни придружаващи заболявания - астма, хронично белодробно заболяване и затлъстяване. Той е лекуван в местната болница, а след това и в лечебно заведение в столицата, но лекарите не са успели да се преборят за живота му.

По-рано директорът на "Пирогов" проф. Иван Поромански обяви пред Нова тв, че наред с броя на заразените в последните седмици расте и този на хората, които прекарват тежко COVID-19. Една от причините, според лекаря:

"Като че ли хората се умориха от този вирус и започнаха да ни търсят все по-късно. COVID отделението в "Пирогов" е разкрито, в него има около 100 души, като 10 са в реанимация. Имаме готовност да разкрием още легла".

Спешната болница има още има свободни легла, а и възможност да разкрият още 250 легла. Персоналът обаче не достига - проблем, с който здравната ни система се сблъсква от началото на пандемията, а и преди това. 

"При пациентите, които приемаме с COVID-19, имаме понижение на възрастта. Средната възраст е някъде около 58 години. В момента нямаме пациенти деца в интензивен сектор", посочи директорът на "Пирогов". 

По думите му голяма част от персонала на болницата или е със завършен ваксинационна процедура, или мединските лица вече са преболедували. 

Всички 65 легла в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян са заети, съобщи пък управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска, цитирана от БТА. 

"Има чакащи пациенти. Не са в много тежко състояние и смятам, че ще успеем да задържим. Притесняваме се за тези, които внезапно изпадат в много тежко състояние, легла за реанимация също вече няма. Това е проблемът. Удържаме колкото можем", каза още Дудевска.

Директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Анета Винева съобщи за БТА, че в многопрофилните болници в Троян и Ловеч все още има свободни легла - съответно - 3 и 33, пред запълване на капацитета е болницата в Луковит. По данни на РЗИ за последното денонощие в област Ловеч  с коронавирус са диагностицирани 55 нови случая, а 22 от заразените са настанени за лечение в болници. С положителна проба е и 7-месечно бебе от Луковит.