Коментар за здравословното състояние на Станислав (Слави) Трифонов и първото му телевизионно интервю, за актуалната политическа обстановка и това как "тези няма да направят правителство организирано, за да може Румен Радев да продължи да управлява", съмнителна сметка за това колко биха стрували предсрочни и президентски избори, ако се проведат в различни дни и самопохвали за управлението си, атака и срещу почти всички други партии. Това съдържаше реч на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на събор за 14-ата годишнина от създаването на партийната структура в Перник. Словото бе излъчено на живо във фейсбук. Въпроси от медии нямаше.

"Той заслужава уважение за силата на духа. Когато един човек, всеки от нас е бил болен, опериран, ходил е с патерици, знае колко е по-трудно да продължиш да си вършиш работата или за това, за което са ти гласували доверие избирателите (...) Като е казал, че няма да прави правителство, това е...", обясни Борисов, казвайки, че му направило впечатление, че вместо за нещата, за които трябва да му търси отговорност, хората коментирали как изглеждал лидерът на "Има такъв народ".

Борисов обяви, че отдавна е казал, че "тея няма да направят правителство", но заподозря, че това е нарочно, с цел президентът Румен Радев да продължи да управлява. Затова и щели да му актуализират бюджета, че да изхарчи парите. 

"Най-важният политически закон е бюджетът", заяви Борисов, питайки кой щял да носи политическата отговорност дали ще съберат парите в хазната и "догодина по това време да има толкова, колкото сме оставили". (Всъщност се предлага актуализация на бюджета за 2021 г., а темата за бюджета за догодина и разчетите на приходи и разходи тепърва предстоят - б.р.)

Лидерът на ГЕРБ скочи от бюджета на тема предстоящи избори, ако парламентарните и президентските такива се проведат на различни дати. И обяви как за произвеждането им щели да бъдат похарчени половин милиард лева.

Така и не се разбра откъде точно идва въпросната сметка. Припомняме, че в бюджета за 2021 г. са предвидени 130 млн. лв. за вотове до края на годината, а изборите на 11 юли струваха около 84 млн. лв. Те и изборите на 4 април преди това бяха по-скъпи от обичайното заради закупуването на машини за гласуване. Тази инвестиция обаче е еднократна, а устройствата се използват години наред, като разходи има само за промяна на софтуера за съответния вид избори. Преди дни пък председателката на парламента Ива Митева (ИТН), след заседание с ЦИК, "Сиела", която доставя машините и представители на парламентарните партии каза, че ако изборите не са 2 в 1 цената може да скочи към 200 млн. лв. Това обаче все още е далеч от прогнозирания от Борисов половин милиард лева.

"Била скъпа демокрацията, ама тя е и отговорност. Каква е тази безотговорност. Какво им пречи сега, както си гласуваха комисиите в парламента, както си актуализират бюджета, да направят правителство", попита Борисов. В контекста на бюджета обяви и как "Демократична България", подкрепяйки разчетите на служебното правителство, била вече "строго социалистическа партия".

Нападна президента Румен Радев и за това, че казва, че избори 2 в 1 - президентски и парламентарни, не са добър и изгоден вариант.

""Безумие е да не направят избори 2 в 1. На нас изгодно ли ни беше да направим референдума на Слави – цената беше 50 милиона, а и политически не ни беше изгодно. Сега те искат да минем половин милиард за избори само и само да спечели Радев", върна лентата назад във времето Борисов. (Не се разбра кой е причинил споменатото неудобство на ГЕРБ, при положение, че президентският вот през 2016 г. бе насрочен от мнозинството на ГЕРБ в Народното събрание за 6 ноември, а избраният от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев беше този, който насрочи и референдума, поискан от Слави Трифонов, на същата дата - б.р.)

Бившият премиер пак се върна на Слави Трифонов, но този път на част от казаното от него. А именно, че е водил лични разговори с лидерите в парламента на ДБ и ИБГНИ Христо Иванов и Мая Манолова. За подобни срещи до момента не е ставало публично известно да са водени.

"Трифонов вчера призна, че както и мен ме наобикаляха преди време, всички сега са му ходили в офисите да се молят и да му коленичат, и когато той е отказал, излизат срещу него. Стана факт, че задкулисието е в огромни размери, а уж те се бориха срещу него. Ние разбрахме ли кога Христо Иванов е ходил при Слави Трифонов, или кога Мая Манолова е ходила там? Нали всичко щеше да е прозрачно? Едва снощи разбрахме, че Асен Василев и Кирил Петков са се молили за постове. Няма лошо, просто го направете публично, а не така задкулисно", отбеляза лидерът на ГЕРБ.  

По отношение на Корнелия Нинова, която получи от Румен Радев третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание, Борисов каза:

"Корнелия Нинова се радва като дете на механична играчка. Никой не иска с нея, но тя ще прави разговори..". 

По думите му, ако е достоен политик, тя трябвало да върне мандата още днес, защото е ясно, че левицата няма подкрепа.

Борисов не пропусна и темата с миграцията, с която той се бил справил, докато управлявал. "За какво им е армия на границата? Ще стрелят по бежанците ли? А аз едно време веднага отидох в Брюксел и ги убедих, че сме трайна външна граница на ЕС. Манфред Вебер, Виктор Орбан, Дейвид Камерън, Урсула фон дер Лайен! Всички дойдоха на границата, а аз донесох 360 милиона от Брюксел"