Ремонт на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще има. Въпреки че всички парламентарни групи имаха критики към предложения от служебния кабинет проект за актуализация, само депутатите от ГЕРБ не подкрепиха при гласуването на първо четене. Със 145 гласа "за", един "против" и 39 от ГЕРБ "въздържали се" мина вотът. А депупатите от различни цветове обещаха, че ще доремонтират текстовете преди окончателното гласуване. За него служебният здравен министър Стойчо Кацаров призова да се случи във възможно най-кратък срок. 

Гласуването обаче бе предшествано от скандал - не по същество на разчетите на парите и разходите на НЗОК, а на тема кой по-по-най-добре управлявал кризата с COVID-19, "антиваксър" ли е служебният министър Стойчо Кацаров, горили ли са маски по протестите и прочие.

От ГЕРБ - още в началото на дебатите в лицето на Даниела Дариткова декларираха, че няма да подкрепят актуализацията, насочена предимно към обезпечаване на системата със средства заради пандемията, чиято поредна вълна е в ход. В течение на дискусията се случи челен вербален сблъсък - започнат от бившия здравен министър Костадин Ангелов чрез "нападение" срещу Кацаров. 

„Няма да подкрепим бюджета на НЗОК заради категоричното становище на Българския лекарски съюз относно разпределението на средствата, които бяха гласувани в здравната комисия“, каза Ангелов от парламентарната трибуна, твърдейки че лекарите били излъгани, а министерството се е подиграло с тях, защото за месеци не били изплащани допълнителните суми за работа "на първа линия" в пандемията. 

Последва "личната" атака на бившия министър срещу настоящия - на тема "антиваксърска политика".

„Когато говорим за коронавирусната пандемия, за здраве, трябва много внимателно да подбираме думите си. МЗ претърпя еволюция и от антиваксърска в началото започна да провежда прикрита антиваксърска политика“, обяви  Ангелов (въпреки че ваксинационната кампания у нас върви с доста съмнителни темпове от самото начало, когато на власт бе все още ГЕРБ - б.р.).

"Не знам как бихме постигнали усилване на темпа на ваксинацията тогава, когато здравният министър прави противоречиви изказвания в публичното пространство. И за да не бъда голословен, ще си служа с конкретни факти. Преди няколко дни министърът заяви следното: "Мисля, че само в Израел и още някъде в света експериментират с третата доза на ваксината".

Забележете думата е - експериментират. Изказването е с дата 24 август. Две седмици, след като САЩ  официално одобриха и разрешиха използването на трета доза ваксина. Вашингтон експериментира ли със своите граждани? Защо здравният министър е използвал думата експеримент не е ясно. Дали е защото не разбира, не му е обяснено, защото не му пука и не чете какво става по света, или защото е антиваксър", даде пример той.

Кацаров на свой ред отвърна - на база данните за управлението на кризата с коронавируса. 

„През Втората световна война сме загубили 12 500 души на фронта. Само за шест месеца 26 хиляди починаха заради коронавирус. Това е лошо управление. Това е такъв начин на управление, който трябва да бъде предмет на разследване от прокуратурата“, заяви служебният министър. По думите му в здравната система има нарушени баланси и системна липса на реформи, довели и до лошо състояние на болниците. (Според официалната статистика към момента от началото на пандемията регистрираните жертви на COVID са 18 613 към днешна дата,  а здравният министър вероятно има предвид и хората, починали като "косвени жертви" на вируса по време на шестмесечието между есента на 2020 г. и пролетта на 2021 г., когато бяха двете вълни на епидемията, довели до рязък ръст в общата смъртност- б.р.)

В защита на Кацаров скочи и Мая Манолова (ИБГНИ):

"Мислехме, че именно здравният министър от кабинета "Борисов 3" ще замълчи или поне ще спести наглото си поведение от тази трибуна. Не сме забравили как вие управлявахте ковид кризата, колко души загубиха животите си в болниците или на стълбите пред лечебните заведения, как станахме рекордьор по смъртност не само в Европа, но и в света.

Никой не е забравил и как медиците бяха излъгани и обещаните 1000 лв. се деляха между 5 сестри по 200 лв", заяви тя.

Ангелов отсече, че не само няма от какво да се срамува за управлението на кризата, но и "мога да се гордея с това, което постигнахме".

"Имате право на лично мнение, но нямате право на собствени факти", настоя той.

Според него правителството е осигурило достатъчно ваксини, а в момента здравният министър ги продавал, подарявал на други държави или пък се бракували, но реално "се крият във фризерите, за да няма протоколи в Изпълнителната агенция по лекарствата".

За срам по адрес на Ангелов заговори и Станислав Балабанов от ИТН:

"Г-н Ангелов, вие не се справихте с кризата. Има много факти. Докато умираха хора в болниците, вие обикаляхте с джипката на задната седалка. Бяхме първи по смъртност. Когато брояхме хората, които са се самоубивали от най-високите етажи на болниците, вие излизахте от сутрин до вечер по трите национални телевизии, които работеха във ваша услуга, да плашите хората с чували за трупове. Рано или късно ще си платите цената"

 Но Ангелов не му остана длъжен:

"Вие и вашият лидер бяхте от тези, които твърдяха, че изобщо не съществува коронавирусът. Лъгахте българския народ в продължение на няколко месеца и твърдяхте, че не трябва да се носят маски, не трябва да се слагат ваксини. Все още във вашата група има хора, които твърдят, че не трябва да се ваксинира населението".

От ГЕРБ пък настояха, че протестиращите даже били горили маски по протестите. 

"Дискутираме неща от миналото, което не можем да променим. Нека се фокусираме върху бъдещето", опита да внесе успокоение и да се върне на темата - актуализация на бюджета на НЗОК - Александър Симидчиев от ДБ.

По същество за бюджета

Една от основните критики по същество към предложения ремонт на здравния бюджет за 2021 г. бе, че в мотивите си служебното правителство твърди, че ще се получат повече пари от здравни вноски, които трябва да се разпределят заради новата вълна от коронавирус, но всъщност голяма част от тези пари трябва да дойдат заради планираното пак от служебния кабинет увеличение на пенсиите от 1 октомври 2021 г. Това обаче ще трябва да стане с другата актуализация - тази на бюджета на държавното обществено осигуряване. Нейното приемане обаче е под въпрос. (Парламентът дебатира днес на първо четене и този проект, както и общата актуализация на бюджет 2021, внесена от служебното правителство - б.р.)

В началото на заседанието Стойчо Кацаров обясни по повод друга критика - за разпределението на средствата в здравната система. По думите му в графата "административни разходи" всъщност правителството предлага близо 4 млн. лв., които трябва да бъдат пратени от НЗОК - това са отложени здравноосигурителни плащания в периода 2015-2018 г. за лечение, проведено в болниците, с което те са надхвърлили определените лимити за лечебна дейност.

" С тези пари, ако НС приеме тази актуализация, ще подкрепим лечебните заведения, лекарите, медицинските сестри и останалите здравни работници. В оглед на настъпващата нова пандемична вълна тази актуализация на бюджета е важна, важно е и да се случи бързо", заяви министърът.