Настъпва нова фаза в развитието на китайския комунизъм - в образователната програма на училищата навлиза "Мисълта на Си Цзинпин". Тя ще помогне на "тийнейджърите да установят марксистки убеждения", се казва в новото ръководство на Министерството на образованието, цитирано от Би Би Си.

В изявление на МОН се казва, че целта на "мисълта" е "да култивира у строителите и наследниците на социализма всестранна морална, интелектуална, физическа и естетическа основа".

Тя ще бъде интегрирана във всички стадии на обучението от основното училище до университета.

"Мисълта на Си Дзинпин" има 14 основни принципа. Тя приема "абсолютната власт на партията над народната армия", подчертава необходимостта от съхраняването на "една държава две системи" и "обединението с родината" и призовава за "хармонично съжителстване между природата и човека".

Това е пореден опит на Си Цзинпин да затвърди ролята на управляващата Китайска комунистическа партия в различни области на обществото.

В програмата ще бъде включено трудово обучение "за възпитаване на трудолюбив дух". Китайските ученици и студенти ще бъдат образовани и в сферата на националната сигурност.

През 2018 г. висшият орган на Китай вписа в конституцията "Мисълта на Си Дзинпин". Оттогава той е въведен в някои университети и училища, както и сред младежки формации на партията.

"Основните училища ще се съсредоточат върху култивирането на любов към страната, Комунистическата партия на Китай и социализма.

В гимназиите акцентът ще бъде върху комбинация от възприятиен опит и изучаване на познания, за да се помогне на учениците да формират основни политически оценки и мнения", съобщи държавната медия "Глобал таймс".

"В университетите ще се наблегне повече върху установяването на теоретично мислене".

"Мисълта на Мао"

Само двама китайски лидери досега са се опитвали да култивират своите политически идеи в образователната система на Китай - Мао Дзъдун и Дън Сяопин.

"Мисълта на Мао" е въведена по време на Културната революция. От 1966 до 1976 г. фундаменталиските възгледи на основателя на КНР за комунизма, китайското общество и най-вече - враговете на режима са упорито и повсеместно налагани в страната.

По този начин Мао настройва народа, най-вече по-младите китайци, срещу популярни политици като президена Лю Шаоци, които в миналото са си позволявали деликатно да критикуват лидера - например налагането на Големия скок напред. През 1967 г. Мао обвинява втория в страната за народен предател и Шаоци скоро "изчезва", като преди това е подлаган на публично унижение пред тълпи от комунисти.

Шаоци почива през 1969 г. от диабет и пневмония, която развива по време на престоя си в затвора. Смята се, че Мао забранява да му бъдат предоставяни медикаменти.

"Теорията на Дън Сяопин"

По време на Културната революция Дън Сяопин също е изолиран от партията. Но след смъртта на Мао той поема властта и отваря нова страница в историята на Китай.

"Теорията на Дън Сяопин" не отрича комунизма или "Мисълта на Мао". Но тя е подчинена на икономическия прагматизъм, въз основа на който е съдадена социалистическа пазарна икономика, доминирана от публичния сектор. 

Китай се открива пред света - представена е концепцията за "една държава две системи" и Пекин успява да договори присъединяването на Хонконг и Макао в края на 90-те. Дън Сяопин поставя основите на безпрецедентния икономически ръст на комунистическата страна през последните 3 десетилетия.

Мао и до днес е почитана фигура в китайското общество. Но благодарение на реформите на Дън, чиито теоритични основи са заложени и в образователната система на страната, на 3 ноември 2018 г. Си Цзинпин произнесе реч в китайския парламент, с която почете 120-ата годишнина от рождението на Лю Шаоци.

Предстои да видим какъв курс ще наложи новата "мисъл" в Китай.