Срещата между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин има стратегическо значение и ще се превърне в крайъгълен камък в историята на китайско-американските отношения. Това обяви китайският външен министър Ван И след разговора между държавните глави в Сан Франциско.

Вашингтон и Пекин са постигнали принципно съгласие за възобновяване на контактите между военните на двете страни, с цел избягване на инциденти, контрол на износа от Китай на прекурсори за производство на опасния опиат фентанил, както и съгласуване на подхода спрямо стремглаво развиващия се изкуствен интелект. Джо Байдън и Си Цзинпин  са се съгласили да поддържат контакт по телефона, когато е необходимо.

Байдън и Си са се споразумяли да си сътрудничат за спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ (над 70 000 смъртни случаи през 2022 г.). Съгласно споразумението Китай ще преследва пряко конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, заяви висш американски служител пред репортери.

Четиричасовата среща на върха между САЩ и Китай, която се проведе в имение южно от Сан Франциско, сложи край на мълчанието между двете суперсили, породено от нарастващото напрежение между тях. Президентът Джо Байдън заяви след срещата:

"Днес на базата на многомесечната дипломатическа работа на високо ниво, извършена от нашите екипи, вярвам, че постигнахме важен прогрес".

Тайванският въпрос остава без отговор

Не беше постигнат обаче пробив по други основни точки на противоречие - статуса на Тайван и американската позиция спрямо икономическата конкуренция между двете страни.

Байдън призова Китай да зачита изборния процес в Тайван преди президентските избори на острова през януари. След срещата той определи китайския си колега като "диктатор".

"Вижте, да, той е диктатор. Той е диктатор в смисъл, че е човек, който управлява страна, която е комунистическа страна, която се основава на форма на управление, напълно различна от нашата".

По отношение на Тайван, Си Цзинпин заяви, че мирът е "хубаво нещо", но в крайна сметка трябва да премине към решаване на въпроса. В изявление на Пекин след срещата се казва, че "Китай ще осъществи обединението и това е неизбежно".

Не се съобщава дали е бил засегнат въпроса за войната в Украйна, както и за отношението на Китай към конфликта.

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да "надмине или измести САЩ" и подчерта, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

"Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна", заяви Си.

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

"Действията на САЩ срещу Китай по отношение на контрола върху износа и инвестициите, както и едностранните санкции, нанасят тежка вреда на законните интереси на Китай", е заявил Си според Синхуа. "Потискането на китайската наука и технологии е равносилно на задържане на качественото развитие на Китай и лишаване на китайския народ от правото му на развитие", допълни той.

Тайпе: Приветстваме консенсуса да се съхрани статуквото в Тайван

Говорителят на тайванското външно министерство Джеф Лю заяви, че приветства това, че президентът на САЩ Джо Байдън е използвал срещата с китайския лидер Си Цзинпин, за да заяви открито желанието на Вашингтон за запазване на мира и стабилността в района на Тайванския проток, предаде ДПА.

По думите на говорителя сред международната общност има консенсус, че е важно да не се допуска нестабилност и изостряне на напрежението в региона.

"Като отговорен член на международната общност Тайван ще продължи активно да укрепва способностите си за самоотбрана и да задълбочава тайванско-американското сътрудничество в областта на сигурността", заяви официалният представител. 

Говорителят добави, че Тайван ще продължи да работи в тясно сътрудничество за съвместно гарантиране на стабилността в района на Тайванския проток и на свободата и отвореността на Индо-тихоокеанския регион в контекста на защитата на международния ред, основан на правила.

След срещата със Си Байдън каза, че САЩ са против всякакви едностранни действия на която и да е страна за промяна на статуквото в Тайванския проток, и добави, че противоречията трябва да бъдат решавани по мирен път. Байдън освен това призова Китай да признае електоралния процес в Тайван и да ограничи от военната си активност около острова.