Главният прокурор Иван Гешев ще изпрати свой заместник и няма да отиде при депутатите в правната комисия, които в днес ще обсъждат внесения от държавното обвинение доклад за работата на Бюрото за защита на свидетелите. Това обяви председателят на комисията по конституционни и правни въпроси Андрей Михайлов пред журналисти в Народното събрание.

Иван Гешев миналата седмица отиде на изслушване в правната комисия, но няколко дни покъсно оспори в Конституционния съд възможността да бъде викан в парламентарна комисия.

В отговор на въпрос дали са известни мотивите на главния прокурор да не дойде на заседанието, Михайлов отговори:

"Би могъл да идва, би могъл и да не идва, това е въпрос на решение, което аз не мога да коментирам. Законосъобразно е главният прокурор да определи някои от неговите заместници да дойде. Така или иначе самият доклад, който е за дейността на бюрото, е подписан от зам. -главен прокурор. Най-вероятно той отговаря за дейността на това бюро".

Андрей Михайлов обяви, че важните задачи в работата на правната комисия е да се гласуват предложенията за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, както и промени, в които се предвижда Бюрото за защита на свидетелите да не е под ръководството на държавното обвинение, а под ръководството на Министерството на правосъдието.

Шефът на комисията по конституционни и правни въпроси каза, че законопроектите ще бъдат обсъждани следващата седмица на редовно, но и на извънредно заседание. След това те трябва да бъдат гласувани на първо и второ четене в пленарна зала. Тъй като се смятат за важни за по-голямата част от парламентарните групи (всички без ГЕРБ-СДС и ДПС), а и не е известно колко време остава на 46-ото Народно събрание, се очаква законопроектите да бъдат разгледани бързо.