САЩ могат да овладеят COVID-19 до началото на следващата година след евентуалното по-широко одобрение на ваксини в идните седмици.

Това прогнозира във вторник главният американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

"Ако направим това с огромното мнозинство от тези 80-90 милиона души, които още не са ваксинирани, които не желаят да се ваксинират или не са имали възможност, смятам, че може да видим светлина в края на тунела", заяви той по телевизия Ен Би Си.

"Можем да обърнем хода на събитията", каза Фаучи в друго свое интервю по Ем Ес Ен Би Си.

Той обясни, че очаква "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" да получат пълно одобрение "сравнително скоро", може би до няколко седмици или месец.

Според него "има значителен шанс" Агенцията по храните и лекарствата да даде одобрение на "Пфайзер" и "Модерна" за малки деца сравнително скоро.  "Надяваме се до средата или края на есента и началото на зимата", уточни Фаучи по Ен Би Си.

Той се надява "да може да започне известно значително овладяване" на ситуацията с коронавируса "през пролетта на 2022 г.", ако "бъдат ваксинирани огромното мнозинство от 90-те милиона души, които не са ваксинирани".