Гърция ще върне строгите мерки срещу COVID-19 в следващите седмици. Пълен локдаун няма да се налага, но носенето на маски на открито отново ще стане задължително, съобщи Нова тв.

Неваксинирани няма да могат да влизат в закрити заведения, кафенета, барове, театри, киносалони и стадиони.

В същото време имунизираните ще бъдат допускани навсякъде, ако покажат дигиталния си сертификат и лични документи. Говорителят на гръцкото правителство каза, че мерките ще бъдат обявени във вторник.

„Новите мерки имат за цел да се стимулира ваксинацията. Неваксинираните няма да се допускат до заведения, спортни и търговски центрове. Това ще бъде оповестено утре и ще влезе в сила в средата на септември”, разказва управителят на заведение в Гърция Панко Панайотов.

Същевременно МВнР съобщи, че Чехия и Дания въвеждат от днес нови условия за влизащи в страната граждани от България.

В Чехия всички, с изключение на преобедувалите, ваксинираните и преминаващите транзит през страната, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изисква се и предварително попълнен електронен формуляр.

Сред новите правила е и карантина, като между 5-ия и 14-ия ден трябва отново да се направи PCR тест

Дания изисква тест при влизане на нейна територия, ако пътуващите от България нямат сертификат за ваксинация или документ за преболедуване.

При пътуване по въздух тестът се прави на летището, а при пътуване по суша и море – в рамките на 24 часа от влизането в Дания.

По информация на българското посолство в Мадрид от 23 август 2021 г. се въвеждат нови изисквания при влизане в Испания на всички български граждани. Те ще трябва да представят тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или документ, че са преболедували.

Към момента цялата територия на България е поставена в списък на държавите в риск, а не само определени райони на страната, както беше досега.

Освен това продължава извършването на санитарен контрол на случаен принцип на всички международни пътници, които влизат в Испания - контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние. Остава в сила и попълването на формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания, както и получаването на QR код след попълването му.

От българското посолство в Мадрид припомнят, че децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен Формуляр за санитарен контрол.

Посолствата и консулствата на България в Испания са готови да окажат съдействие при необходимост на всички български граждани, допълват оттам.

Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Черна гора мярката влиза в сила от 24 август 2021 г., и ще важи до 10 септември 2021г. При влизане в Черна гора  българските граждани следва да представят един от следните документи: отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора; удостоверение за извършена ваксинация – поставена съответна последна доза или поне първа доза от ваксина срещу COVID-19; документ за отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа към момента на влизане в Черна гора; документ за положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, издаден от надлежна лаборатория, по-стар от 14 дни, но не по-стар от 180 дни преди датата на влизане в Черна гора.

Децата на възраст до 5 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове. Изискванията не важат и за гражданите, пристигащи в Черна гора от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Северна Македония и имат постоянно или временно пребиваване в тези държави или са пребивавали на тяхна територия поне 15 дни.