Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция, обявиха от институцията в прессъобщение до медиите.

Причината - отчетените през последните две седмици високи нива на заболяемост на 100 хил. души в южните ни съседки.

"С оглед динамичната обстановка по отношение разпространението на коронавирусната инфекция министерството апелира гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице", пишат още от министерството.

И обръщат специално внимание, че летният сезон е изключително подходящ за ваксинация срещу COVID-19 - за да можем да изградим имунитет преди очаквания ръст на случаите през септември. Страната ни все още е в "зелената зона" по разпространение на COVID-19 (макар да се очаква съвсем скоро да влезе в "оранжевата"), и всеки може да си постави която и да е от 4-те одобрени в ЕС ваксини, без значение от своя здравноосигурителен статус.

"Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация. Те са единственият ефективен и безопасен начин да предпазим себе си и своите близки", повтарят от здравната институция.

В Гърция четвъртата вълна е в ход, в Турция започва

Както повечето държави по света, и Гърция показа рязък спад на новите случаи на COVID-19 от май до юни - в края на миналия месец имаше дни и с под 300 нови случая на COVID-19.

От началото до средата на юли обаче новите случаи скачат светкавично до над 2500 дневно. Вчера бяха регистрирани 3969 новозаболели от коронавирус в страната, 2698 средно на ден за последната седмица.

При това Гърция се справя несравнимо по-добре от нас с ваксинацията - 5,23 млн. души са напълно ваксинирани, или 48,8% от населението.

В Турция, след пик в средата на април, май и юни също отбелязаха сериозен спад на новите инфекции - от десетки хиляди през април до под 5000 в някои дни на май. Това обаче се промени в края на юли, когато кривата отново тръгна нагоре. В последния ден са установени 24 832 нови случая на коронавирус, 22 498 средно на ден за последната седмица.

Турците също се справят по-добре от нас с ваксинацията - пълният цикъл от дози са получили 27,7 млн. души, или 38,8% от населението.

МВнР също препоръчва да се въздържаме от пътуване към двете държави, макар да оценява пътуването в Гърция като по-малък риск в сравнение с Турция (Ниво 3 спрямо Ниво 4 на опасност). И в двете държави се влиза със сертификат за ваксинация, направена преди поне 14 дни, PCR тест, направен в последните 72 часа, бърз тест в последните 48 часа, или сертификат за изкаран COVID-19 в последните 6 месеца.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.