Израел започна днес кампания за серологични тестове за коронавирус от 3-годишна възраст нагоре, за да проучи развитието на антитела от неваксинираните деца в навечерието на новата учебна година, предаде Франс прес, информира БТА.

Въпреки увеличения брой на заразите в страната заради новия вариант Делта, израелското правителство иска да избегне отлагане на началото на учебната година, насрочено за 1 септември.

Израел започна ваксинации на деца над 12 години, а тази кампания от серологични тестове е насочена към децата между 3 и 12 години. Според министерството на образованието тези тестове ще позволят да се проучи развитието на антитела от тези деца, ако вече са били заразени. Децата, които са развили достатъчно антитела, няма да бъдат принуждавани да се изолират, ако са в контакт със заразен. Така ще се ограничат проблемите в училищата.

Кметът на Ерусалим Моше Леон призова родителите да доведат децата си за този безплатен 15-минутен тест, който се прави чрез убождане на пръста.
Кампанията се провежда съвместно от министерствата на здравеопазването и образование заедно с израелската армия.

Пилотна програма сред ултраортодоксалната общност миналата седмица установи, че почти всяко пето дете е развило антитела. Миналия месец генералният директор на министерството на здравеопазването Игал Словик посочи, че затварянето на училища миналата година е нанесло социални и емоционални вреди на учениците, като рисковете от самоубийство са се увеличили с 44 на сто.

Общо над 970 000 случая на зараза са регистрирани в Израел, от които над 6700 са приключили със смърт. Над 5,4 милиона души са получили две дози ваксина, което представлява 58 процента от населението. Около 1,2 милиона са получили и трета доза. Страната първа започна още в средата на декември м. г. мащабна ваксинационна кампания, която позволи броят на инфекциите да намалее драстично. Случаите на зараза обаче започнаха да се увеличават от последните седмици с разпространението на варианта Делта при неваксинираните възрастни, но и сред хората, ваксинирани с две дози преди повече от шест месеца.