Споменаването, че прокурор Вероника Трифонова е прекратила някои от разследванията за полицейско насилие, е "атака срещу Европейската прокуратура и нейното ръководство".

Иван Гешев се "забавлява" с изявленията на Бойко Рашков, от които "обикновено нищо не е вярно".

Главният прокурор ще атакува още утре или в понеделник пред КС чл. 27 от приетия Правилник на Народното събрание (част от текста е, че "Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца изслушва главния прокурор...").

Това каза на влизане в НС самият Гешев, който обяви, че от уважение към институцията идва по покана - дебело подчерта това - на правната комисия. И специално подчерта колко бързал и едва успял, тъй като бил "доста далече от София".

Въпреки това обаче - текстът на чл. 27 бил неконституционен, смята той.

Както обикновено - главният прокурор повтори, че е само един административен ръководител, не отговори нищо конкретно и не знаел докъде са конкретни дела, за които го питат (включително за депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и за полицейското насилие). А пък дали дадено дело има забавяне - било от компетентонстта на Инспектората. За Лъчезар Иванов дори спомена, че "най-вероятно касае лицето, за което казвате..."

Той дори обърка комисиите - след като го попитаха ще се яви ли и пред временната комисия за разследване на полицейското насилие (на Николай Хаджигенов).

"В момента мисля, че там отивам...", каза.

После се поправи и добави с нужната ирония, че тази временна комисия не фигурира в никой закон с възможности да го вика.

Но на забележката - че именно тя е извадила кадрите със сцени на брутално полицейско насилие, главният прокурор отговори:

"Това се радвам – значи си върши добре работата комисията. Браво!"

С отявлена ирония спомена и "временно назначения вътрешен министър". Гешев така и не каза кога са повдигнати обивненията на полицаите – защото е главен прокурор, а не наблюдаващ прокурор и също така - "в България има стотици хиляди досъдебни производства". 

Много ясно обаче той изрази позиция срещу намесването на Вероника Трифонова (един от едва 4-мата български делегирани прокурори, които бяха одобрени в Европейската прокуратура) в дебата за полицейското насилие именно от Бойко Рашков:

"В момента се отправят атаки срещу Европейската прокуратура и нейното ръководство."

(Самата Вероника Трифонова изпрати вчера чрез медиите позиция, че едно от делата още е висящо, а по други две потърпевшите не се явили да дават показания, както и не атакували акта й за прекратяване, б.р.)

Ето и цитати от изявлението му на влизане:

"Член 27 от Правилника за работа на Народно събрание, по силата на който съм извикан на изслушване, противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание". 

„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите", добави още главният прокурор.

Главният прокурор коментира и борбата с престъпността, за която - обичайно - пречат законите:

"Нашите европейски партньори много пъти са казвали, че нашият Наказателно-процесуалният кодекс е формалистичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва да бъде преведен в съответствие с европейското законодателство. В противен случай се постига ниска ефективност в борбата с престъпността.

На това наше становище към Правната комисия няма отговор. Внесохме и експертно становище за пътно-транспортните произшествия. За увеличаване на наказанията, за прецизиране на текстовете. За отнемането на МПС на дрогирани и пияни шофьори. За тези неща още нямаме отговор, а това са неща, които касаят всеки един български гражданин.

Ръстът на тези престъпления е стотици проценти в последните години. Това са важните неща, които стоят пред българското общество”, смята Гешев.