Президентът Румен Радев връчва утре втория мандат на ГЕРБ-СДС.

Това съобщиха в четвъртък от прессекретариата на "Дондуков"2.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат веднага мандата. 

"В изпълнение на Конституцията държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС на 20 август, петък, в 9.30 часа на "Дондуков" 2.

Съгласно конституционната процедура държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС", информират оттам.

Във вторник и в сряда Радев проведе втори кръг от консултации с парламентарно представените партии в опит да се състави редовен кабинет в рамките на сегашния парламент. По време на разговорите стана ясно, че никоя от политическите сили не изглежда склонна да отстъпи от вече заявените си позиции. А от ИТН, партията с най-много депутатски места в момента, вече се обявиха даже за опозиция. 

В последните две седмици държавният глава призова партиите в 46-тото НС да приемат актуализация на бюджета преди нови избори - и видно не връчи моментално втория мандат, което Конституцията му позволява. За третият мандат обаче има ясен срок - една седмица след връщането на втория.