До часове още четирима българи ще бъдат евакуирани от летището в Кабул, обяви външният министър Светлан Стоев. До момента 18 българи са поискали да бъдат изтеглени от ислямската република.

София ще приюти и един афганистанец, който е сътрудничил на посолството ни две десетилетия. Армията пък е готова да разположи над 1000 военни по българо-турската и гръцката граница при миграционна вълна, обясни министърът на отбраната Георги Панайотов цитиран от БНТ.

Рискът при извеждането на останалите четирима българи в Кабул е тяхното транспортиране до военната част на летището, което е под контрола на американските съюзници.

Проблемът е в осигуряването на тяхната безопасност до военната част на летището в Кабул, но мога да ви кажа, че сме в контакт и се надяваме на положително развитие буквално през следващите 24 часа, каза Светлан Стоев, служебен министър на външните работи пред парламентарната комисия по външа политика днес.

Петият ни сънародник работи за ООН във военната част на летището.

С негова помощ до този момент са изведени останалите български граждани, така че той на този етап е по-целесъобразно да остане на място и това е неговото желание, отколкото да бъде евакуиран в България, допълни външният министър.

Рискът обаче - да се стигне до военната част на летището, е изключително голям. Има непрекъснато КПП-та, афганистанските граждани се проверяват, каза министърът.

Стана ясно още, че ще изтеглим и един афганистанец, служил на посолството ни през последните 21 години.

Имаме едно лице, което през последните 21 години е работило за България, което в последните години е бил служител - преводач, секретар, всичко, което може да си помислите и към което аз смятам, че българската държава има ангажимент да бъде изведено с неговото семейство, допълни Стоев.

Може да приемем до 100 бежанци, стана ясон още.

Днес на заседание на МС българската държава взе под внимание възможностите и аз запознах членовете на Комисията с това, какво предвиждаме да приемем като афганистански граждани за определен период от време на територията на България, а за някои от тези лица - също така - за предоставяне на статут на бежанец и тяхното пълно интегриране в българското общество, каза министърът, цитиран от БНТ.

Паралелно армията е в готовност да разположи сили по границите с Турция и Гърция за охрана при засилена миграционна вълна.

По протежение на българо-турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника. Като казвам "единици", разбирайте, че това са въздухоплавателни средства - хеликоптери, дронове, кораби включително за охрана на морската граница, колесни машини, наблюдателни пунктове, каза Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

Към този момент засилен миграционен натиск на самата граница няма, но страната трябва да е в готовност в рамките на общоевропейски подход.

Миграционните вълни могат да бъдат насочени през Иран, през Турция и виждате, че тук вече има само един маршрут за Европа - а именно Балканският път, каза Димитър Гърдев, председател на Комисията по външни работи.

Решението, според експертите, е да се поддържа диалог с Турция, стъпвайки на базата на Споразумението за миграцията за Сирия от 2016 г.

Що се отнася до евакуираните вече българи от Афганистан, те са на чужда територия и МВнР е в непрекъснат контакт с тях. Дали ще се приберат у нас, е тяхно решение.