Германското правителство реши днес да прати части на Бундесвера в Афганистан. Мисията е предназначена за евакуацията на германски граждани, но и чужденци и особено застрашени афганистански граждани. Тя ще продължи до 30 септември. На военната част е разрешено при нужда да използва и оръжие.

600 войници заминават за Кабул веднага, а гласуване на решението ще има в парламента другата седмица. По закон въоръжени мисии в чужбина могат да се пращат само със санкцията на Бундестага, но се допускат и изключения при неотложност. Тогава санкцията на парламента се дава впоследствие.

„Пращането на въоръжени части не търпи отлагане. Всяко изчакване може да застраши успеха на мисията или пък да усложни изпълнението й“, аргументира искането си за изключение външният министър Хайко Маас.

Днес германски самолет е извел 176 души от Афганистан към Ташкент. На борда са се намирали както германски, така и чужди граждани, включително афганистанци. 

От Ташкент хората ще бъдат прекачени на самолет на „Луфтханза“ за Германия. Във Франкфурт от понеделник пристигат евакуирани от Афганистан. Сред тях и афганистанци, живеещи постоянно в Германия, които са били на посещение на близките си и събитията са ги заварили в родината.

Германското правителство е започнало и преговори с талибаните за евакуацията. Преговори за това водят и американски представители. САЩ предоставят свои самолети за евакуация и на германските власти. 

„Свидетели сме на човешка трагедия“, коментира президентът Франк-Валтер Щайнмайер. В момента летището в Кабул е охранявано от американски военни. 3500 души са разположени там, Вашингтон праща още 500. 

Германското правителство е започнало и акция за издирване на всички техни сътрудници, които все още се намират в Афганистан. Става дума за около 1000 местни помощници. Повечето от тях са работели за неправителствени организации. 

„Не ги евакуирахме веднага, защото смятахме, чеработата ни ще продължи и с новото правителство и ще има нужда от тях. Това се оказва вече невъзможно, затова пристъпваме към евакуацията им“, заяви канцлерката Ангела Меркел.