Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нарече вчерашните хаотични сцени на летището на Кабул, след като талибаните установиха контрол над Афганистан, "срам за Запада", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Кадрите с отчаяние на летището на Кабул са срам за политиката на Запада", подчерта Щайнмайер. "Ние споделяме отговорността" за "човешката трагедия", преживяна от афганистанците, които отчаяно се опитват да напуснат родината си.

Германски самолет отлетя снощи от Кабул само със седем евакуирани на борда - петима германци, гражданин на друга държава от Европейския съюз и един афганистанец, предаде ДПА.

Говорител на германското министерство на външните работи хвърли вината за това върху "хаотичните обстоятелства на летището" на афганистанската столица и "постоянните престрелки" в района.

Втори германски самолет излетя тази сутрин от съседен Узбекистан, за да евакуира още хора от Афганистан.

Германия ще спре помощта си за Афганистан в областта на развитието, след като талибаните взеха властта в тази страна, обяви днес германският министър за развитието Герд Мюлер, цитиран от ДПА.

Тази помощ възлизаше на 430 милиона евро годишно, а тази година бяха заделени 250 милиона евро, каза по-рано германският министър на външните работи Хайко Маас.

"Гардиън": Ал Кайда действа от поне 15 афганистански провинции 

Въпросът днес не е дали Ал Кайда ще се върне в Афганистан, а за това какви ще бъдат отношенията ѝ с талибаните. Това пише днес в анализ в британския в. "Гардиън" журналисът специалист по радикалния ислям Джейсън Бърк. 

По думите му светкавичната победа на талибаните ще бъде мощен стимул за всички джихадистки групи в световния радикален ислям - от Ислямска държава, през бунтовниците в Мозамбик и в Сирия до джихадистите, които чакат своя час в Бирмингам и Манила.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза пред телевизия "Скай нюз", че е "много разтревожен като гледа как пропадналите държави са развъдници за тези хора" и че "Ал Кайда вероятно ще се върне".

Вестникът цитира доклад на ООН, почиващ на разузнавателни данни, че  Ал Кайда "присъства най-малко в 15 афганистански провинции" и че нейният регионален клон Ал Кайда в индийския субконтинент "действа с протекциите на талибаните от провинциите Кандахар, Хелманд и Нимроз".

Командващият американските сили в Близкия изток генерал Кенет Макензи се е срещнал с членове на ръководството на афганистанските талибани в Катар, потвърди министерството на отбраната на САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Макензи, който е начело на централното командване на въоръжените сили на САЩ, е заявил по време на разговора, че нападение срещу американските сили или пречки пред евакуационната операция на летището в Кабул ще доведат до мощен отговор, каза говорителят на военното министерство Джон Кърби.

В момента на кабулското летище са разгърнати около 2500 американски военнослужещи, като според Пентагона до няколко дни броят им ще нарасне до 6 хиляди.

Заповед да не влизат в ничий дом и да не закачат дипломати. Музиката е забранена, снимките на жени- заличени

Талибаните казват, че са наредили на своите бойци да не влизат в ничий дом и да не спират автомобили на посолствата, особено в Кабул, предаде днес Би Би Си от афганистанската столица.

Заповедта, изпратена от заместник-лидера на групата Молави Якуб до бойците дойде след съобщения, че талибанските бойци са замесени в грабежи вчера.

"Току-що пристигнахме . . . в Кабул. Никой не бива да влиза в домовете на хората или да отнема автомобилите им, при никакви обстоятелства. Ако служител или друго лице извърши това, действието му ще се смята за измяна към системата, за измяна към кръвта на мъчениците и кражба", заяви в аудиопослание, разпространено от местната телевизия "Толо нюз", Якуб,  който ръководи военната комисия на талибаните.

Те наредиха също така на бойците си да спазват дисциплина и да не влизат в дипломатически сгради, да не посягат на дипломатически коли, а на обикновените хора казаха да продължават да водят нормален живот, заяви днес висш представител на групировката, цитиран от Ройтерс.

Ислямистките бунтовници постепенно утвърждават своята власт в Афганистан, предаде още Би Би Си. Всички държавни служители са помолени да се върнат на работа, а потенциалните грабители са предупредени, че ги чакат тежки наказания, ако бъдат заловени. В някои части на столицата днес са отворени пекарни и аптеки и по улиците има повече движение.

Днес талибански лидер е дал интервю от жена, телевизионна водеща в Кабул, нещо немислимо, когато твърдолинейните ислямисти бяха на власт преди двайсет години.

Но няма музика, която да свири в кафенета и дори в автомобилите, а снимките на жени в реклите са заличени с боя.

Очаква се висши лидери на талибаните да говорят на пресконференция в Кабул по-късно днес. В нея те ще очертаят плановете им за бъдещето на страната и формирането на ново правителство.

Амнистия и призив към жените да се включат управлението - съгласно шериата

Талибански представител обяви "обща амнистия" за всички държавни служители в Афганистан и призова жените да се включат в тяхното управление, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Енамула Самангани, член на културната комисия на Ислямското емирство, каза това по държавната телевизия, която вече е под контрола на екстремистите.

"Ислямското емирство не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да участват в управленските структури, съгласно ислямския закон - шериата", заяви той и добави: "Структурата на правителството все още не е напълно ясна, но ако се основаваме на опита, трябва да има изцяло ислямско ръководство и всички страни трябва да се присъединят към него".

Самангани обаче не разкри повече подробности, намеквайки, че хората вече познават ислямския закон и талибаните очакват от тях да го следват.

"Нашите хора са мюсюлмани и ние не сме тук, за да ги обръщаме към исляма", каза той.

Днес на международното летище в Кабул е спокойно след вчерашния хаотичен ден, в който стотици афганистанци, бягащи от талибаните, блокираха пистата и попречиха на американски военен самолет да излети, а най-малко седем души изгубиха живота си. Тълпите изпълниха летището вчера, докато талибаните установяваха контрол над столицата с население 5 милиона души.

След светкавичен напредък в цялата страна на талибаните им отне само малко повече от седмица да свалят подкрепяното от Запада афганистанско правителство. Нямаше съобщения за ексцесии и сблъсъци, но много от жителите на града си останаха по домовете, изплашени, след като талибаните превзеха затворите, освободиха затворниците и разграбиха оръжейни складове.