Министерството на здравеопазването допълва Правилата за определяне на размера на сумите, заплащани за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на извънредно положение/извънредна епидемична обстановка.

Това съобщиха днес от ресорното ведомство. Става дума за вече известните допълнителни пари, които са различни за различните длъжности. Лекарите, например, взимат по 1000 лв. повече. 

"С допълнението се дава право възнаграждения да се получават от медицински и немедицински персонал, участвали пряко в обслужването на пациенти с COVID-19 или със съмнение за такъв, т.е. разширява се обхватът на лицата", пишат днес от МЗ. 

Освен това - дава се възможност при отработено време над нормативно определеното, същото да се заплаща.

Целта на промяната е осигуряване на справедливо заплащане на допълнителното възнаграждение на служителите спрямо фактически отработено от тях време в рамките на съответния месец, в т. ч и при сумарно изчисляване на работното време, обясняват още от МЗ. 

Не е ясно обаче как ще се плащат тези пари, ако не бъде направена актуализация на бюджета на Републиката.