Полша пак скандализира партньорите си в Европа и в САЩ със спорно законодателство, нарушаващо според критиците му свободата на медиите и човешки права.

Консервативното мнозинство в Сейма, долната камара на парламента, прие два закона, единият от които ощетява чуждестранните инвеститори в полски медии и заглушава критичните гласове в тях, а другият затруднява обезщетяването на жертвите на Холокоста. 

Отрицателните реакции от чужбина не закъсняха ден след масови протести в страната срещу медийния закон, който внася поправка в съществуващ закон за радиото и телевизията. Според нея инвеститори от страни извън ЕС нямат право да притежават контролни пакети в полски медии. Американски сенатори, Държавният департамент на САЩ и Европейският съюз критикуваха закона като опит да бъдат заглушени независимите медии, пише Блумбърг.

Противниците на закона, приет вчера с 228 гласа "за" при 216 "против" и 10 "въздържали се", казват, че той целѝ да заглуши критичната към управляващите телевизия TVN24, собственост на американската компания "Дискавъри". Той може да принуди "Дискавъри" да продаде по-голямата част от акциите си в полската телевизия.

Дни по-рано Варшава и други полски градове бяха разтърсени от многохилядни протести срещу поправката. Тя, според опозицията, застрашава свободата на медиите и ще влоши отношенията отношенията на Полша със САЩ, отбелязва Франс прес. Сега спорният закон отива в горната камара на парламента - Сената.

Пак вчера полският парламент прие закон, който няма да позволи на собственици на имоти, включително на оцелели от Холокоста и техни наследници, да си върнат собственост, иззета от полския комунистически режим, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Израел осъди това законодателство. Външният министър Яир Лапид каза, че то "накърнява както паметта за Холокостта, така и правата на неговите жертви".

Приетата поправка към Административнопроцесуалния кодекс ще попречи да бъдат обявявани за невалидни решения, свързани със собственост и други административни решения, ако са минали 30 години от издаването им. Това засяга и еврейски, и нееврейски собственици, чиито имоти са били конфискувани по времето на комунизма. В случая с бившите еврейски собственици често пъти става дума за жилища или бизнес на семейства, убити в Холокоста, чиято собственост по-късно е била иззета от полската власт по времето на комунизма.

Полша казва, че законодателната промяна се прави, за да бъдат решени въпроси, останали неуредени от десетилетия.

САЩ оказваха натиск на Полша с надежда, че това законодателство ще бъде спряно. Това е един от въпросите, пораждащи напрежение в отношенията между Вашингтон и Варшава след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, отбелязва агенцията.

Законът вече мина през Сената и сега отива за подпис при президента Анджей Дуда. В Сената опозицията има крехко мнозинство, но горната камара има по-малко правомощия и може да предложи промени в закона, но в крайна сметка долната камара може, ако иска, окончателно да го гласува, посочва АП. Тогава той отива за подпис при Дуда, който е съюзник на дясното правителство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова днес Дуда да не подписва закона.

"Дълбоко сме обезпокоени от това, че полският парламент прие днес законодателство, което сериозно ограничава процеса, чрез който оцелелите от Холокоста и техните семейства, както и други собственици - евреи или неевреи, могат да искат реституиране на собственост, несправедливо конфискувана по времето на комунизма в Полша", каза в изявление Блинкън.

САЩ внимателно следят ситуацията с полските закони за медиите и за реституирането на собствеността на пострадалите от Холокоста, заяви вчера Държавният департамент на САЩ и добави, че Варшава има възможност да покаже, че на дело, а не на думи държи на ценностите, които свързват двете държави, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Подробности, които звучат познато

Блинкън заяви, че САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от медйиния закон, пише днес "Файненшъл таймс". Според американския държавен секретар поправката ще отслаби медийната среда в Полша и може да подкопае инвестиционния климат в страната.

„Големите американски търговски инвестиции в Полша свързват нашия просперитет и повишават колективната ни сигурност“, каза той в изявлението си.

Европейската комисия също разкритикува закона. Според нея той изпраща отрицателен сигнал към света, предаде Ройтерс.

"Медийният плурализъм и разнообразието на мненията са нещо, което силните демокрации приветстват, а не нещо, срещу което те се борят", заяви в Туитър заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова, която отговаря за медийната свобода. "С полския законопроект за медиите се изпраща негативен сигнал."

Депутати от "Право и справедливост" твърдят, че промените в закона за медиите са необходими, за да се попречи на компаниите от недемократичните държави да поемат контрола над полските медийни групи.

Лидерът на партията Ярослав Качински, който е силният човек в сянка в страната, заяви в събота, че Полша трябва да се предпази от навлизането на перачи на пари и „наркобизнеси“ в медийния сектор.

Министър-председателят Матеуш Моравецки, цитиран от Блумбърг, заяви, че законодателството е от жизненоважно значение за страната, за да се предотврати превземането на полски телевизии от руски или китайски инвеститори. Това каза също, че Полша най-сетни отстоява правата си след десетилетия на пасивно приемане на международния ред.

„Това, което прави "Право и справедливост", няма никакъв смисъл. То показва, че това е партия от идеолози, фокусирани изцяло върху вътрешната политика, където стратегическите въпроси играят второстепенна роля,“ каза пред Блумбърг Марчин Заборовски, директор в мозъчния тръст GlobSec във Варшава.

Законопроектът срещна съпротива от повечето опозиционни групи, както и от партията "Споразумение", която през последните шест години беше един от двамата младши коалиционни партньори на "Право и справедливост".

В сряда партията се оттегли от коалицията, след като премиерът Матеуш Моравецки уволни лидера ѝ Ярослав Говин от заеманите от него постове на вицепремиер и министър на развитието, труда и технологиите.

Говин се скара с Моравецки по различни въпроси, включително медийния законопроект, за който той предупреди, че ще навреди на имиджа на Полша,  на инвестиционния климат и „преди всичко ще ни изложи на напълно ирационална борба с нашия основен гарант за сигурност, САЩ“.

Оттеглянето на споразумението лиши "Право и справедливост" от официалното ѝ парламентарно мнозинство, повдигайки въпроси за способността на смалената коалиция да приема закони. По време на бурно парламентарно заседание в сряда опозицията първоначално успя да приеме предложение за отлагане на гласуването на законопроекта за медиите до септември.

Впоследствие обаче председателката на парламента Елжбета Витек, която е депутатка от "Право и справедливост" заяви, че гласуването за отлагането ще бъде повторено. Нейната партия го спечели при втория опит и след това надделя при гласуването на самия медиен законопроект.

Повторното гласуване бе поискано от група депутати от управляващата партия. Народен представител от формацията "Кукиз-15", която не е в управляващата коалиция, но подкрепя някои от политиките й, каза, че четирима депутати от тази политическа сила са се объркали и първия път погрешка са гласували за отлагане на заседанието, предаде БТА.

Промяната в полския медиен закон според "Файненшъл таймс" е последната от поредицата стъпки на "Право и справедливост", които подкопават медийните свободи и са спомогнали страната да падне от 18-то на 64-о място в Световния индекс за свобода на печата на неправителствената организация "Репортери без граници" за последните пет години. Там Полша сега е след Малави и Армения, пише британският всекидневник.

Откакто дойде на власт през 2015 г., "Право и справедливост" сведе обществената телевизия до свой клакьор, използва държавната петролна компания, за да изкупи множество местни медии и насочи рекламата от държавни фирми към подкрепящи властта медийни групи.

Полският медиен регулатор не поднови лиценза за излъчване на главния новинарски канал на TVN, TVN24. Заявлението за това телевизията беше подала преди 18 месеца.