Потребителската инфлация в Германия се ускори през юли до 27-годишен връх от 3,8% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено  целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто, показват окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis, цитирани от БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юли с 0,9% спрямо юни, като на годишна база инфлацията в Германия се ускори драматично до 3,8% от 2,3% през юни. Това е най-силното нарастване на инфлацията в страната от декември 1993 година, посочва Destatis.

"Базовият инфлационен ефект, настъпил през юли 2021 г., се очакваше, тъй като преди година имаше временно намаляване на данъците, което се отрази и на потребителите, тъй като включваше понижаване на цените на редица продукти", посочи Кристоф-Мартин Май, ръководител на секцията за потребителски цени във Федералната статистическа служба Destatis. 

С оглед на коронавирусната криза властите в Германия понижиха временно ДДС през юли 2020 г. до декември 2020 г., което причини рязък спад на инфлацията през юли 2020 г.

"Възходящият ефект върху цените се засилва от специалното ценово развитие за някои продукти, по-специално за енергийни продукти", добави той.

Цените на храните скочиха през юли с 4,3% спрямо година по-рано, докато цените на услугите се повишиха с 2,2 на сто. Силен ръст от 9,8% отбелязаха транспортните цени, докато тези на дрехи и обувни принадлежности се увеличиха с 5 на сто.

Изключвайки енергийните цени, потребителската инфлация нарасна през юли с 2,9% спрямо година по-рано, докато основната инфлация, изключвайки енергийните и цените на храните, се повиши с 2,7 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък нарасна през юли с 0,5% спрямо юни, когато се увеличи с 0,4% и се ускори на годишна база до 3,1% от 2,1% месец по-рано. По този начин хармонизираната инфлация в Германия остава трайно над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто от април 2021 г. насам.