"Има такъв народ" няма да предложи своя кабинет с премиер Пламен Николов утре за гласуване в парламента, обяви днес с извънредно обръщение от ефира на партийната телевизия "7/8" лидерът Станислав (Слави) Трифонов.

"Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет", категоричен бе Трифонов.

Този подход определено е новаторски и хвърли в размисъл конституционалистите. На практика поне Николов трябва да бъде гласуван в Народното събрание, казват едните. Според другите обаче трябва да бъде зачетено волезаявлението на Николов, ако не желае поста и до гласуване да не се стига. А се очаква Николов да внесе такова искане в деловодството.

При първата хипотеза обаче въпросът е... кой ще внесе точката в дневния ред на заседанието и кога ще се случи това. Очевидно, няма да е формацията на Трифонов.

Как стоят нещата и според Конституцията, и според Конституционния съд (КС), и според конституционалисти, и според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание?

Според чл. 99, ал. 4 от основния закон "когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател".

Мандатът на ИТН се счита за успешно приключен, след като миналия петък посоченият за кандидат за премиер Николов връчи на президента папката със структурата и състава на проектокабинета и още в същия ден (6 август) Румен Радев издаде указа, с който се предлага на Народното събрание "да избере Пламен Николаев Николов за министър-председател на Република България".

Тоест не ИТН, а президентът трябва да предложи избирането на тяхното правителство и той вече го е предложил с указ на Народното събрание. Това дава свобода на председателя на парламента Ива Митева да включи тази точка в дневния ред на пленарната седмица, без да е необходимо предложение от някоя ПГ.

Паралелно с това съществува тълкувателно решение на КС (Решение № 20 от 23 декември 1992 г.), според което "най-напред се избира министър-председателят, а след това с отделно решение - предложеният от него състав на Министерския съвет". Съставът на МС се гласува "ан блок". 

"Когато Народното събрание избере министър-председател, но откаже да избере предложения от него Министерски съвет по структура и състав, счита се, че неговият мандат е приключил неуспешно и процедурата по избиране на правителство продължава с възлагане на проучвателен мандат на кандидат от следващата парламентарна група, ако има такава, или по начина, посочен в чл. 99, ал. 5 от Конституцията", се посочва още в тълкувателното решение.

Пламен Николов в качеството му на кандидат за министър-председател при успешно реализиран мандат трябва да бъде подложен на гласуване в парламента - след като има издаден указ за това, съгласно Конституцията, смята доц. Наталия Киселова. Ако залата не го избере, това означава, че мандатът е приключил неуспешно. Също както, ако не бъде избран МС - допълват други конституционалисти, до които Клуб Z се допита. 

Преподавателят по Право на Европейския съюз Христо Христев обаче коментира пред БНР другата хипотеза:

"Следва кандидатурата за министър-председател да бъде подложена за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Ако най-голямата парламентарна група вземе решение и респективно кандидатът за премиер зачете това решение, здравият разум налага да се констатира под определена форма в рамките на Народното събрание, че в така предписаната процедура се стига до неуспешен краен резултат и да се пристъпи към следващата стъпка - възлагане на мандат на втората парламентарна група... Логично е, когато предложеният кандидат за премиер декларира, че се отказва, не можете да го поставите за гласуване в Народното събрание". 

При вариант задължително гласуване обаче "дяволът" се крие в парламентарния правилник. НС няма срок, в който да трябва да гласува президентския указ. Макар лично парламентарният председател Ива Митева, депутат от "Има такъв народ", да обяви преди няколко дни, че се очаква гласуването да е в сряда.

Председателският съвет провежда по традиция във вторник заседание по проекта за седмичната програма за работата на парламента. Народното събрание по предложение на председателя и след консултациите приема програма за една или две работни седмици (обикновено е за една). Това е т.нар. приемане на дневния ред в зала - в началото на заседанието в сряда.

Тоест, днес, най-късно утре рано сутрин, преди заседанието Председателският съвет трябва да е взел решение за дневния ред, респективно - за включване на точката за гласуването на Пламен Николов. 

"Предложения за включване на точки в предстоящата програма могат да се правят писмено до председателя на Народното събрание от народните представители и парламентарните групи до 18,00 ч. на деня, предшестващ пленарното заседание, на което ще се гласува предстоящата програма", гласи още правилникът.

Или ако от ИТН няма да предлагат точката, то това трябва да се направи още днес от друга група или депутат.

"Всеки народен представител и всяка парламентарна група може да предлагат по една точка от дневния ред на Народното събрание при едноседмична програма, а при двуседмична програма – до две точки от дневния ред", се посочва още в правилника. Както и: "При отхвърляне на предложението от Народното събрание народните представители и парламентарните групи могат да правят същото предложение не по-рано от един месец".

Но ако приемем, че точката все пак залегне в тазседмичната програма, има и следната хипотеза от правилника:

"В изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред по време на пленарното заседание."

А председателят е Ива Митева.

Според конституционалиста Пламен Киров обаче топката не е в парламента, а все още при президента.

Той смята, че кандидатът на "Има такъв народ" може да оттегли предложеното от него правителство и собствената си кандидатура и така те няма да бъдат подложени на гласуване в парламента. Но, за целта Пламен Николов задължително трябва да оттегли кандидатурата си на министър-председател пред президента Румен Радев, казва Киров, цитиран от DarikNews.bg.

От президентството обаче не показват желание да участват в казуса и вчера съобщиха:

"С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза."