Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ", се появи днес в предаването "Лице в лице" по бТВ с бръсната глава. 

"Подстригал съм си главата, защото така съм решил. Който иска да провери какво сме правили, когато от екип на Слави сме си подстригвали главите, има чичко Гугъл", отсече той.

Сценаристите на Слави Трифонов досега са подстригвали главите си винаги в знак на протест. Първият път бе през 1998 г., когато предаването "Хъшове" бе свалено от ефира на БНТ.

"Как би реагирал нормален човек, когато се опитват да му съсипят кариерата с лъжи, без да може да се защити? Всеки, който е обиден, може да е емоционален, важното е какво е казал. 

Петър Илиев е един от нас. Ако за вас се говори,че сте палава девойка, която е пробутана в телевизията през мъжа си?", обърна се Тошко Йорданов към водещата Мария Цънцарова, която замества Цветанка Ризова в предаването "Лице в лице"

Татяна Дончева говори откровени лъжи, по отношение на Петър Илиев, отсече още Тошко Йорданов. Той описа кандидата на "Има такъв народ" за вицепремиер и вътрешен министър като "един от малкото хора, които са печелили дела срещу Конституционния съд"*.

Той заяви, че Татяна Дончева и Мая Манолова са "две дами с прекрасно комунистическо минало" и в момента спасяват главния прокурор Иван Гешев с решението си да не подкрепят кабинета на "Има такъв народ".

"Изправи се, БГ! Ние идваме" твърдяха, че са партия на протеста. Манолова отнасяше основно благословии от протеста", добави Тошко Йорданов. 

Според него плагиатството се доказва в съда, а не в етична комисия. Ако има съдебно решение, тогава ще обсъждаме дали бихме го оттеглили, каза той в отговор на журналистически въпрос.

Попитан ще предложи ли тайно гласуване на кабинета в сряда, Йорданов каза:

"Кога сме говорили такова нещо?"

 

*Конституционният съд не е обикновен съд, част от съдебната система, в който да се явяват адвокати, за да представляват страни по делото. Той има точно определени правомощия:

- дава задължителни тълкувания на Конституцията;  
- произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента;  
- решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органите на местно самоуправление и централните изпълнителни органи; 
- произнася се за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна;  
- произнася се по спорове за конституционността на политическите партии и сдружения; 
- произнася се по спорове за законността на избора за президент и вицепрезидент;  
- произнася се по спорове за законността на избора на народен представител;  
-  произнася се по обвинения, повдигнати от Народното събрание срещу президента и вицепрезидента.