Повече от половин милион тунизийци са били ваксинирани в неделя като част от национална кампания за контрол на огнището на COVID-19, след като страната е получила повече от 6 милиона дози ваксини от западните и арабските страни, предадоха АФП, Ройтерс и телевизия "Франс-24" днес.

Бавното протичане на ваксинациите и лошото справяне с пандемията предизвикаха вълна от протести срещу правителството на премиера Хишем Мешиши, който беше уволнен от президента Каис Саид преди две седмици. Саид, професор по конституционно право, се позова на права, които основният закон му дава в извънредна ситуация, за да суспендира за месец парламента, в който мнозинство има управляващата умерене ислямистка партия "Ан Нахда" (Възраждане).

Пет месеца след началото на ваксинацията срещу COVID-19 в северноафриканската страна, 1,3 милиона тунизийци са получили две дози. За да ускорят процеса властите откриха кампания за хората на възраст над 40 години. Днес хиляди от тях се стичат към имунизационните центрове. Здравното министерство съобщи, че 551 000 души са получили ваксина в неделя.

Тунизийци се редят на опашка за коронавирусна ваксина в неделя 8 август 2021 г. Правителството целѝ да поставя по 1 милион дози на ден в сравнение с между 30 000 и 60 000 преди това. Снимка АП / БТА

Тунис се стреми да ваксинира 50 процента от своите 11,6 милиона души население до средата на октомври.

Отделенията за интензивно лечение и отделенията за спешна помощ в страната са пълни. Лекарите се оплакват от изтощение и недостиг на кислород.

Световната здравна организация заяви миналата седмица, че Тунис, който има най-големия официално обявен в света относителен брой на починалите от COVID-19, може да е преминал върха на последната вълна, но правителството все още трябва да ускори ваксинациите.

Вариантът Delta е причина за "повече от 90 процента" от случаите в Тунис, който в неделя регистрира 2546 нови случая, увеличавайки инфекциите до общо 610 660 с почти 21 000 смъртни случая.