Президентът на Тунис Каис Сайед обяви снощи, че суспендира парламента за 30 дни, снема парламентарния имунитет на депутатите и уволнява премиера Хишем Мешиши, след ден на многохилядни демонстрации в цялата страна, насочени главно срещу управляващата умерена ислямистка партия "Ан Нахда" ("Възраждане"), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Той обяви също, че ще поеме изпълнителната власт с помощта на нов премиер, назначен от него.

"Съгласно Конституцията, взех необходимите в сегашната ситуация решения, за да спася Тунис, държавата и туниския народ", заяви Сайед след спешно заседание с представители на службите за сигурност и армията във връзка с обстановката в страната.

"Конституцията не позволява разпускането на парламента, но позволява замразяване на дейността му", добави президентът, който от месеци е в конфликт с "Ан Нахда, негов основен политически опонент и най-голямата партия в парламента.

Решението на Сайед е най-голямото предизвикателство срещу приетата през 2014 г. демократична конституция, която разделя властта между парламента, премиера и президента, който отговаря за външната политика, отбраната и националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Председателят на парламента Рашид Гануши, който е лидер на "Ан Нахда", обвини президента в извършване на "държавен преврат срещу революцията и срещу Конституцията". В комюнике, публикувано във фейсбук, ислямистката партия заяви, че нейните "привърженици, както и народът на Тунис, ще защитят революцията".

Революцията от 2011 г. прогони от властта автократа Зин ел Абидин бен Али и Тунис пое по пътя на демократизацията, който страната продължи да следва оттогава, въпреки социалните предизвикателства и заплахите срещу сигурността, отбелязва Франс прес.

Веднага след обявяването на решението на президента улиците в столицата и други градове се изпълниха с ликуващи тълпи въпреки полицейския час, а военни заеха позиции около сградата на парламента и националната телевизия.

Вчера в няколко града на страната се състояха многохилядни протестни демонстрации с искания за разпускане на парламента, смяна на политическия режим и привличане под отговорност на виновните за влошаването на здравната и социално-икономическата ситуация в републиката.

Седящ протест, сблъсъци с камъни и бутилки

Гануши започна тази сутрин седящ протест пред сградата на събранието, след като военни му попречиха да влезе, предаде Франс прес.

Няколкостотин привърженици на президента Сайед, събрани пред парламента, скандираха днес лозунги, насочени срещу "Ан Нахда". Протестиращите пречеха на хора от това движение да се доближават до сградата.

Двата лагера се замерваха с камъни и бутилки.

Гануши и някои депутати пристигнаха в парламента около 3 ч. сутринта, но не успяха да влязат, тъй като вратите бяха заключени и охранявани от военни.

Гануши провежда протеста си, седнал в черен автомобил заедно с депутати от "Ан Нахда".