Талибаните превзеха днес главния град на североизточната афганистанска провинция Тахар - Талукан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбеляза, че това е третата завладяна от бунтовниците регионална столица за деня и петата, над която установяват контрол за последните три дни.

"Правителството не успя да ни прати подкрепление и днес следобед се изтеглихме от града", заяви представител на силите за сигурност.

Правителствените сили се изтеглиха, за да избегнат цивилни жертви и да предотвратят разрушаването на обществени сгради. Те отстъпиха към окръг Фархар, на най-малко 40 км от столицата на провинцията, каза за ДПА членът на регионалния съвет Рохула Рауфи.

Град Талукан, в който живеят над 263 000 души, беше обсаден от талибаните от близо два месеца. Местен жител каза, че сега бунтовниците са навсякъде из града.

По-рано днес талибаните превзеха столицата на северната афганистанска провинция Кундуз - град Кундуз, а после и град Сари Пул, столица на едноименната северна провинция.

В предишните два дни те поставиха под свой контрол две отдалечени провинциални столици - Зарандж в югозападната част на страната и Шеберган в северозападната.

Иран има готовност да съдейства за мирните преговори между страните в Афганистан. Това е заявил днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф по време на среща в Техеран със специалния пратеник на ООН за Афганистан Жан Арно, предаде ТАСС.

Според съобщението на пресслужбата на иранското външно министерство една от основните причини за настоящото положение в Афганистан е "погрешната политика на чуждестранните сили". По думите на Зариф Иран се обявява за мирно решение на кризата в Афганистан и осъжда насилието там.

Арно потвърди, че е важно Иран и другите държави от региона да способстват за мира в Афганистан. Той отбеляза, че само "всеобхватното сътрудничество" може да намали напрежението в Афганистан.

След като по-рано тази година силите на САЩ и техните съюзници започнаха да се изтеглят от Афганистан, сигурността в страната се влоши. Талибаните се активизираха и по думите им вече контролират 85 на сто от територията на страната, включително областите по границите с Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.