Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Компания "Модерна" обяви, че ваксината й срещу COVID-19 показва около 93 процента ефективност четири до шест месеца след поставянето на втората доза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Промяната е почти незабележима в сравнение с 94-те процента ефективност, докладвани в първоначалното клинично изпитване.

За сравнение - миналата седмица конкурентите от "Пфайзер"/"Бионтех" публикуваха данни, според които ефективността на ваксината им намалява до 84 процента шест месеца след поставянето на втората доза.

Ваксините и на "Модерна", и на "Пфайзер"/"Бионтех" са базирани на иРНК технология.

"Много сме доволни, че ефикасността на ваксината ни срещу COVID-19 е стабилна на 93 процента четири до шест месеца след поставянето на втората доза", заяви главният изпълнителен директор на "Модерна" Стефан Бансел.

Трайността на ваксината означава, че реципиентите могат да чакат по-дълго между дозите, ако в крайна сметка се наложи поставянето на бустерна ваксина или дори може да не се нуждаят от допълнителни дози за предотвратяване на COVID-19.

Органите на общественото здравеопазване по целия свят, борещи се силно заразния вариант на Делта, обсъждат дали допълнителните дози ваксини срещу COVID-19 са безопасни, ефективни и необходими.

"Модерна" съобщи, че разработва три различни кандидата за бустерни дози, които показват стабилни реакции спрямо вариантите Бета, Гама и Делта. От компанията отбелязват, че нивата на неутрализиращите антитела след поставяне на бустер се доближават до наблюдаваните след втората доза от ваксината.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.