Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" извърши най-сложния си полет на Марс, предаде ДПА, като цитира съобщение на НАСА.

По време на десетото си излитане на Червената планета, осъществено на 24 юли, апаратът направи две снимки, които са комбинирани с 3D изображение от повърхността на кратера Джезеро (Йезеро), обясняват от НАСА.

Апаратът се издигна до "нова рекордна височина" от 12 метра. Мини-хеликоптерът засне 10 кадъра с цветната си камера и после се приземи.

"Инджинюъти" позволи на научния екип на "Пърсивиърънс" да бъде на две места едновременно", казва Кевин Ханд, който е сред ръководителите на първата научна мисия на марсохода.

Роувърът "Пърсивиърънс" се подготвя да вземе първите си проби от повърхността на Марс. "В същото време "Инджинюъти" ни показва подробна картина на потенциално интересни геоложки характеристики на стотици метри от нас", обяснява Ханд.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на 18 февруари тази година.

"Инджинюъти", който тежи 1,8 кг, се издигна за първи път на 3 м над повърхността на Марс на 19 април. Разработката му струва 80 милиона щатски долара, като машината е изминала вече общо над 1,6 километра на повърхността на Червената планета.

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.