Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатите няма да си намаляват зпалатите, но ще отчитат т.нар. пари в плик. Това реши комисията, която разглежда парламентарния правилник.

Предложението за намаляване на заплатите бе на съпредседателката на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова. То предвиждаше заплатата на депутатите да е 1576 лв, вместо сегашните 4728 лв.

Председателката на парламента Ива Митева ("Има такъв народ") коментира, че заплатите на премиера и министрите също зависят от тези на депутатите. А експертите при толкова малки депутатски заплати щели да получават по 100-200 лв.

"Ако искате да се поведем по този популизъм добре. Днес двама души ми се обадиха да питат дали ще го приемем, за да си подадат оставките. Ако искате да оставим сегашните заплати на експертите, които са 1600 лв. и те ще получават повече от депутатите", каза Митева.

Мария Капон от ("Изправи се бг! Ние идваме!") коментира, че всеки депутат може да дари парите си за добра кауза.

В специален регисър депутатите ще обявяват колко са получили от т.нар. пари в плик. Те са 2/3 от заплатата и се дават, за да се плаща от тях за сътрудници, помещения и други депутатски дейности.

Депутатите няма да орязват транспортните си раходи. Митева обаче се ангажира парламентарните автомобили, които са около 130, да не превозват депутатите "от къща до къща". Вече нямало да се използват и коли през нощта.

Митева предложи още всеки, който говори по телефона си в пленарната зала, да бъде наказван с порицание. Тя поясни, че имало обаждания от много възмутени граждани, които виждали как депутатите говорят по телефоните си, докато заседават. Предложението обаче не се прие.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.