Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Посланикът на Русия в САЩ съобщи, че Вашингтон е поискал от 24 руски дипломати да напуснат страната до 3 септември, когато изтичат визите им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбеляза, че тази стъпка увеличава напрежението между двете страни.

В интервю за списание "Нешънъл интерест", публикувано в неделя, посланик Анатолий Антонов не казва дали действията на САЩ са предизвикани от конкретен конфликт. Той допълва, че почти всички служители, които напускат, няма да бъдат заменени, тъй като Вашингтон рязко е затегнал процедурите за издаване на визи.

В отговор на изказването на посланика говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви в понеделник, че Вашингтон не използва процедурата за издаване на визи на руски дипломати като мярка за ответни удари срещу Москва. Той характеризира думите на посланика като "неточни".

Прайс не оспори факта, че руските дипломати трябва да напуснат САЩ, но каза, че необходимостта руснаците да кандидатстват за удължаване на визите им след три години не е "нищо ново". Според него всяко решение за удължаване се разглежда като отделен случай.

Москва и Вашингтон отдавна не се разбират по редица проблеми, а връзките помежду им се влошиха още повече, след като в отговор на журналистически въпрос дали според него руският му колега Владимир Путин е "убиец" американския президент Джо Байдън отговори утвърдително.

Напрежението донякъде отслабна, след като Байдън се срещна с Путин за разговори на 16 юни, което дори доведе до завръщането на някои чуждестранни инвеститори на пазара с държавни облигации на Русия.

Но Русия от този месец забрани на посолството на САЩ в Москва да наема нови или да продължава договорите за работа на вече нает персонал от Русия или трети страни, с изключение на охраната, което принуди мисията да освободи 182 служители и десетки подизпълнители, съобщи Държавния департамент в петък.

"Запазваме си правото да вземем подходящи мерки в отговор на действията на Русия", каза Прайс по време на редовен брифинг вчера.

Вашингтон наложи санкции на Русия през март и април в отговор на намеса в миналогодишните избори в САЩ, кибератаки, натиск върху Украйна и други зловредни действия, които според американското правителство са дело на руската страна, но Прайс каза, че тези ходове са "реакция", а не "ескалация".


В интервюто Антонов казва: "Надяваме се, че здравият разум ще надделее и ще можем да нормализираме живота на руските и американски дипломати в САЩ и Русия на принципа на реципрочността ".

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.