Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей официално утвърди ултраконсерватора Ебрахим Раиси като президент на Иран, предадоха ДПА и Франс прес.

Това стана на церемония в Техеран, на която присъстваше и досегашният президент Хасан Рохани.

"Съгласно волята на народа, обявявам мъдрия, неуморен, опитен и популярен Ебрахим Раиси за президент на Ислямска република Иран", обяви върховният лидер в указ, прочетен от началника на канцеларията му.

Следващата стъпка от процедурата е встъпването на 60-годишния Раиси в длъжност в четвъртък, когато ще положи клетва пред парламента.

Новият президент спечели изборите през юни с близо 62 на сто от гласовете. Очаква се той да представи скоро правителството си.

В предавана по телевизията реч Раиси заяви, че правителството му ще предприеме стъпки за отмяна на "тираничните" санкции, наложени от САЩ. Освен това той обеща, че ще подобри икономиката на страната, засегната тежко от повторното налагане на американските санкции след 2018 г., когато Вашингтон напусна едностранно сключеното споразумение за иранската ядрена програма, отбелязва Ройтерс.

За Раиси се твърди, че е отговорен за множество арести и дори екзекуции на политически дисиденти, докато бил на предишния си пост - прокурор.

Широката общественост не е особено запозната с политическите му възгледи, но в последните години той е отправял остри критики срещу умерения курс на Рохани, включително по повод подписването на споразумението за иранската ядрена програма през 2015 г.

Преди да положи клетва новият президент в Иран бива утвърден от върховния лидер на страната, който е държавен глава, върховен главнокомандващ и най-висша духовна институция, отбелязва ДПА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.