Новото ръководство на Българска банка за развитие е успяло да спести изплащането на 120 хиляди лева обезщетения, разрешени буквално ден преди това от старите шефове. За целта обаче са използвани услугите на една от най-добрите адвокатски кантори в София, които са доста скъпи. 

Това стана ясно днес след въпроси от страна на ГЕРБ и отговори на служебния министър на икономиката и принципал на банката Кирил Петков. 

Десислава Атанасова попита Петков защо банката е сключила договори за над 8400 евро на месец и отделно за консултантски услуги от 140 евро на час със съответната юридическа кантора. Притеснението на ГЕРБ е, че така необмислено се харчат пари на данъкоплатците. Притеснения, които от ГЕРБ нямат по отношение на скандалните огромни кредити, раздавани от банката в продължение на години. 

Петков обясни ситуацията - правният отдел на банката вкупом подава оставка, ден преди в длъжност да встъпи новото ръководство на банката. Скорострелно старото ръководство одобрява оставките и разпорежда да бъде изплатено обезщетение от общо 120 хил. лв. 

Новите шефове обаче се усъмнили в нормалността на ситуацията и затова наели топ адвокатското дружество, което да обори обезщетенията, както и станало. Така са спестени тези 120 хил. лв. 

Атанасова обаче продължи да пита и се поинтересува как така това е спестяване на пари, защото сметката показва, че за година тези пари (за адвокати) са повече от обезщетенията. 

Петков обаче й обясни, че в момента се провежда конкурс за постоянно представителство на ББР сред канторите в София и когато има спечелил, този договор ще бъде прекратен, тоест - този голям разход няма да бъде постоянен.