Президентът Джо Байдън се очаква да обяви днес, че всички федерални служители ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса или да приемат многократно задължително тестване, заяви служител на Белия дом, цитиран от в. "Вашингтон пост".

Новите правила ще бъдат в тясно съответствие с политиките, наскоро въведени за правителствени служители в Калифорния и Ню Йорк, е казал служителят, говорейки при условие на анонимност, тъй като те е бил упълномощен да разкрива плана. Белият дом не планира да уволнява държавни служители, които не са ваксинирани, но ще им наложи редица ограничения като начин да ги насърчи да приемат една от ваксините.

Друг служител предупреди, че нищо не е окончателно, докато Байдън не го обяви и планът може да се промени, като добави, че е в ход преглед на политиката. Байдън обаче планира да обяви политиката в четвъртък, каза служителят.

"Вашингтон пост" отбелязва, че Делта вариантът на коронавируса се разпространява бързо в части на Съединените щати, особено сред неваксинираните американци. Експертите отдавна предупреждават, че ваксинирането най-малко 70% от населението е единственият инструмент за овладяване на пандемията.

В понеделник Калифорния и Ню Йорк заявиха, че ще изискват от държавните служители да бъдат ваксинирани или да се подлагат на многократни  тестове, а Байдън беше попитан във вторник дали федералното правителство ще наложи подобни изисквания.

„Това се обмисля в момента“, каза Байдън в отговор на въпрос на репортер. "Ако не сте ваксинирани, не сте толкова умни, колкото си мислех."

Изглежда, че започва нова вълна на COVID-19 в САЩ, като по-малко от половината от населението на страната (163 млн. души) е напълно ваксинирано, пише вестникът. Той отбелязва, че след ускоряването му в началото на мандата на Байдън сега се наблюдава забавяне.